HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár lesa způsobil úder blesku. Oheň pomáhal hasit vrtulník.

(13.8.2015) Dnes odpoledne se podílelo devět jednotek hasičů spolu s vrtulníkem na likvidaci požáru lesa v katastru obce Zděchov v okresu Vsetín. 

Požár lesa byl na operační středisko hasičů ve Zlíně ohlášen občany ve 12:53 hodin. Následně byl vyhlášen požární poplach profesionálním hasičům ze Vsetína a dobrovolným hasičům obcí Halenkov, Hovězí, Valašská Polanka, Francova Lhota, Karolinka a Zděchov. Později byli povoláni i profesionální hasiči ze Zlína.
 
Oheň zachvátil část mladého lesního porostu ve stáří asi 5 let v blízkosti turistické trasy Javornický hřeben. Přístup k hořícímu lesu byl obtížný a navíc foukal východní vítr. Hrozilo, že se plameny rozšíří na velkou plochu lesa. Z tohoto důvodu si Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky vyžádalo pomoc Letecké služby Policie České republiky.
 
Vrtulník nalétával nad hořící les v pravidelných krátkých intervalech, protože vak na hašení plnily v blízkosti hřiště a koupaliště tři automobilové cisterny.
Díky vrtulníku dostali hasiči oheň pod kontrolu za dvě hodiny od ohlášení požáru. K úplnému uhašení požáru došlo za dalších šedesát minut.
 
Starosta obce Zděchov zajistil zasahujícím hasičům tekutiny.
 
Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů, který po ohledání stanovil jako příčinu požáru úder blesku. Na místě byly rovněž nalezeny dva rozštíplé a ohořelé vzrostlé stromy, od kterých se požár rozšířil do okolí. Prostor zasažený požárem měl přibližnou plochu asi jeden hektar.
 
Výše škoda ani uchráněné hodnoty nebyly prozatím vlastníkem lesa sděleny.
 
Autor: nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem