HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár harvestoru způsobil škodu za čtyři miliony korun

V sobotu 23. listopadu krátce po poledni přijalo operační středisko středočeských hasičů hlášení o požáru lesního stroje na těžbu dřeva v katastru obce Onomyšl na Kutnohorsku. 

Operační důstojník na místo vyslal jednotku HZS Uhlířské Janovice a velitele čety z Kutné hory a dále dobrovolné jednotky obcí Onomyšl a Uhlířské Janovice. Vzhledem k tomu, že se událost nacházela uprostřed lesa, bylo nutné natáhnout přibližně 300 metrů dopravního vedení, protože nebylo možné s technikou zajet až na místo.

Velitel zásahu průzkumem zjistil, že jde o požár kabiny harvestoru (víceoperační stroj, který při těžbě dříví kácí, odvětvuje, rozřezává a ukládá strom v jednom cyklu) v plném rozsahu. Hasiči na zdolání plamenů nasadili jeden C proud, ale jelikož přehořely hadice s olejem, tak byl na místo povolán i zástupce životního prostředí. K úniku pohonných hmot však nedošlo. Zhruba hodinu po nahlášení byl oheň zcela pod kontrolou a bylo možné nahlásit lokalizaci, zanedlouho také likvidaci.

Požár zasáhl pouze kabinu stroje a nerozšířil se na lesní porost, přesto byla škoda vyčíslena na čtyři miliony korun. Příčinou požáru byla technická závada. Jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí Onomyšl a Uhlířské Janovice byla nařízena do nedělního rána do šesti hodin dohlídka nad požářištěm, protože na místě foukal vítr.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem