HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Počasí přeje tréninkům záchrany osob ze zamrzlé hladiny

Mrazivé počasí sužující Českou republiku vytvořilo ideální podmínky pro výcvik na zamrzlé hladině, čehož využili i hasiči kladenského územního odboru. 

Nejdříve se k zamrzlé hladině vypravili profesionální hasiči z centrální stanice Kladno, kteří se svými kolegy ze Slaného a Stochova vyzkoušeli 6. ledna Turyňský rybník u Kamenných Žehrovic.

Druhý výcvik, který se konal o den později v sobotu 7. ledna na Červeném rybníku u obce Mšec, byl zaměřen především na instruktáž jednotek SDH obcí. Na úvod byli všichni seznámeni s předpisy BOZP a poté následovala teoretická část odborné přípravy, kde si hasiči osvojili technicko taktická data věcných prostředků, kterými jednotky disponují. Nechybělo ani seznámení s metodickým listem a charakteristikou vodního díla či odhad únosnosti ledu v závislosti na jeho tloušťce. Po ukončení teoretické přípravy následoval praktický výcvik.

Pro jednotky byla připravena celkem čtyři stanoviště, z nichž dvě byla určena k záchraně osob z vody po propadnutí ledem. Na stanovištích se hasiči naučili vyhodnocovat, zda jde o záchranu osoby při vědomí nebo v bezvědomí, což je rozhodující pro nasazení vhodných prostředků. Při vlastní záchraně osoby z ledové vody byli všichni proškoleni, jakým způsobem se pohybovat po tenkém ledě, jak se přibližovat k tonoucí osobě a následně ji transportovat z vody, a to i bez ochranných prostředků.

Na třetím stanovišti byly k vyzkoušení improvizované prostředky záchrany a následné zasáhnutí dopravního kuželu. Využívány byly například hadice, lano s uvázaným plastovým kanystrem či házecí pytlíky.

Na posledním stanovišti byli členové jednotek proškoleni v poskytování první pomoci. Zde byla odborná příprava zaměřena na transport a manipulaci, zachování životních funkcí a na kardiopulmonální resuscitaci.

Výcvik byl organizován příslušníky stanice HZS Slaný a zúčastnilo se ho celkem 78 členů jednotek SDH Nové Strašecí, Rynholec, Lány, Mšec, Srbeč, Velvary, Zlonice, Vraný, Klobuky, Braškov, Plchov, Smečno, Unhošť, Lhota a Černošice-Mokropsy.

npor. Ing. Martin Vondra
velitel stanice Slaný

vytisknout  e-mailem