HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plameny pohltily stoh a ohrožovaly blízký les.

(13.9.2015) Pět jednotek hasičů se podílelo na likvidaci požáru u obce Březnice na Zlínsku. 

Požár balíků sena byl na tísňovou linku krajských hasičů oznámen občany v 17:47 hodin. V 18:02 hodin dorazili na místo profesionální hasiči z centrální stanice Zlín, které následovali dobrovolní hasiči místní jednotky. Přímo na místo požáru dovedl hasiče oznamovatel požáru.
 
Už na první pohled bylo veliteli profesionální jednotky jasné, že bude potřeba povolat další posilové jednotky. Plameny totiž zasáhly celý povrch stohu balíků lisovaného sena o půdorysu asi 15 x 5 metrů a výšce asi 4 metry. Operační důstojník proto vyslal na místo jednotky dobrovolných hasičů z Velkého Ořechova, Březůvek a jednotku hasičů města Zlína. Na místě události tak zasahovalo celkem pět cisternových automobilů včetně cisterny pro velkoobjemové hašení zlínských profesionálních hasičů.
 
Mimo hašení samotného stohu se hasiči soustředili také na ochranu lesního porostu, který začínal v bezprostřední blízkosti. Vzhledem ke zvýšené spotřebě vody při hašení bylo nutné provést doplnění velkoobjemové cisterny z hydrantu v obci. V 18:43 hodin dostali hasiči požár pod svou kontrolu. Jeho likvidace byla ohlášena ale až v 20:12 hodin. Na místě pomáhal hasičům také zemědělský stroj, který provedl rozebrání zasažených balíků.
 
Po ohlášené likvidaci byly na místě požáru ponechány k provedení dohlídky jednotky dobrovolných hasičů z Březnice a Březůvek.
 
Příčina vzniku požáru a výše způsobené škody jsou předmětem dalšího šetření hasičů a policistů.
 
Autor: por. Bc. Libor Netopil
            tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem