HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátek 13. května 2016 - Den požární bezpečnosti

Právě toto datum vyhlásila letos Česká asociace hasičských důstojníků za účelem propagace požární ochrany a preventivního působení na veřejnost za Den požární bezpečnosti. Někteří lidé považují pátek třináctého za běžný den jako každý jiný. Ale velká část jej považuje za nešťastný den. Hasiči se snaží tuto pověru „zlomit“ pořádáním různých preventivních akcí. 

001.jpg
Letošní téma je „Bezpečný dům, bezpečný byt“

  • zařízení autonomní detekce a signalizace (detektory požáru)
  • zařízení pro detekci nebezpečných plynů (zejm. metan, oxid uhelnatý)
  • vybavení přenosnými hasicími přístroji (byt, dům, dílna, garáž, vozidlo)
     

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje se připojuje k této preventivně výchovné akci. Cílem akce je zejména předání informací o činnosti hasičů, podtržení významu jejich činnosti formou propagace a předání informací využitelných při předcházení požárů a jiných mimořádných událostí, omezení jejich následků a zvýšení povědomí obyvatel, jak se chovat při vzniku těchto situací.           

detektor-CO.jpg

V úvodu je potřeba si říci, že požáry v domácnostech a bytech jsou z hlediska statistiky velmi významné. V loňském roce v České republice každý cca šestý požár připadal na rodinný dům či bytový domovní fond.  Jen v okrese Příbram došlo v roce 2015 k 339 požárům, v celém Středočeském kraji jich evidujeme 3037. Lze říci, že můžeme očekávat desítky požárů v rámci bytového fondu a rodinných domů v okrese Příbram i v letošním roce. Jedná se tedy o prostředí, které má svá rizika, která není radno přehlížet. Být informován o nebezpečí a být připraven mu čelit, je základem úspěšné prevence, která eliminuje následné škody na majetku, zdraví, případně i životě. Cílem tohoto článku není podat vyčerpávající informace k danému tématu, ale poukázat na možné zdroje, ze kterých je možné čerpat a poučit se.

Požáry bytového fondu jsou z hlediska statistického sledování dlouhodobě na prvních místech jak z hlediska četnosti, tak i počtu zraněných či usmrcených osob. U každého osmého bytového požáru jsou evidovány následky na zdraví nebo přímo úmrtí osob. Často si myslíme, že „u nás hořet nebude". To se však může stát noční můrou těch, kteří z tohoto předpokladu při stavbě a užívání objektu vycházeli a nevěnovali dostatečnou pozornost zásadám a podmínkám požární bezpečnosti, které jsou stanoveny právními předpisy a technickými normami. Zároveň je velmi obtížné zvládnout už jen samotné odborné názvosloví, chápat význam jednotlivých pojmů a jejich vzájemné vazby. Požární bezpečnost je v současné době složitým mezivědním oborem. Proto Česká asociace hasičských důstojníků ve spolupráci s Ministerstvem vnitra – generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR v minulosti vydala publikaci s názvem „Doma bezpečně“.

Brožura je určena pro širokou veřejnost. Jsou v ní uvedena doporučení nejen pro orgány bytových družstev a společenství vlastníků, ale i pro vlastníky a obyvatele bytových i rodinných domů. Má napomoci orientovat se ve spleti právních a technických předpisů, srozumitelně a stručně upozornit na možná rizika a nebezpečí spojená s „bydlením“. Upozorňuje na nejčastější chyby, kterých se

Doma bezpečně.jpg

každý občas dopouští. Publikaci je možno stáhnout ve formátu .pdf kliknutím na obrázek.                                                                                                                                                    
Dalším informačním zdrojem k danému tématu jsou samotné webové stránky České asociace hasičských důstojníků http://www.cahd.cz. Zde je uveřejněna kampaň k detekci plynů a požárů. Obsahuje různá témata: informace o jednotlivých nebezpečných plynech, preventivní informace ohledně statistik, revizí, kontrol, informace o jednotlivých detektorech a hlásičích požáru včetně preventivních materiálů a podobně.

Nelze nezmínit videoprojekt Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje pro podporu problematiky ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí – OČMU

logo.jpg

Obsah výukových filmů je zaměřen na reálná nebezpečí související s ročním obdobím nebo s aktuálními událostmi v České republice. Přestože cílovou skupinou projektu jsou pedagogové a žáci ve věku od 8 do 14 let s možným přesahem na žáky středních škol, nejsou videa určena jenom pro ně. Inspiraci v nich najdou i jejich rodiče a prarodiče. Dva klipy jsou zaměřeny k danému tématu – požáry v domácnostech. V nich se autoři zaměřili na popis aktuálních požárních rizik, která přináší moderní doba.

Přenosné hasicí přístroje

Na základě vyhlášky 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb, musí být domácnosti ve všech nových objektech (rodinné domy, byty v bytových domech, ubytovny, zdravotnická zařízení) od 1. 7. 2008 vybaveny autonomními hlásiči požáru (min. 1 kus hlásiče) a navíc rodinné domy přenosnými hasicími přístroji (min. 1 kus hasicího přístroje s hasicí schopností nejméně 34A). Tento požadavek se netýká staveb realizovaných před účinností této vyhlášky, avšak doporučujeme instalaci hlásičů i v těchto domácnostech!  S ohledem na požáry osobních vozidel doporučujeme mít ve vozidle po ruce hasicí přístroj. Ten musí být skladný a lehce ovladatelný, ale zároveň musí být schopen uhasit počínající požár. Nejvhodnějším typem hasicího přístroje pro tyto účely je práškový hasicí přístroj s alespoň 2 kg hasební látky.

Co říci závěrem? Každý z nás by se měl sám aktivně zajímat o bezpečí své a svých blízkých. Být si vědom nebezpečí, být na ně aktivně připraven, je cestou jak snižovat počty požárů v domácnostech a eliminovat jejich následné škody.

mjr. Ing. Jan Hašek
územní odbor Příbram
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem