HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Parní stříkačka je klenotem dobrovolných hasičů v Uherském Brodě

(10.01.2019) Brodští hasiči velmi střeží a opečovávají svou vzácnou krásku. Řeč je o koňské potahové tříválcové parní stříkačce, která v loňském roce reprezentovala hasiče a své město při mnoha příležitostech. 

Stříkačka byla pro sbor dobrovolných hasičů v Uherském Brodě zakoupena v roce 1912 od firmy Karel Řezáč a spol. Praha  za cenu 9.400,- korun.

Stříkačka nezasahovala jen v Uherském Brodě, ale i v blízkých vesnicích. Sloužila až do roku 1945, kdy  byla při bombardování spojeneckými vojsky zasažena i hasičská zbrojnice. Tlaková vlna převrátila stříkačku a tím ji nenávratně poškodila.  Do roku 2005 byla udržována, ale bohužel nefunkční. Až v roce 2006 parní stříkačku hasiči odvezli do  České Velenice k opravě.  Finanční nároky na opravu byly nad možnosti sboru dobrovolných hasičů, a tak bylo o pomoc s financováním opravy požádáno město Uherský Brod, Zlínský kraj a sponzoři. Oprava trvala 5 měsíců. Avšak čekání se vyplatilo.

První slavnostní zprovoznění po více jak 60-ti letech před obyvateli města Uherský Brod a okolí se uskutečnilo na Kateřinském jarmarku v listopadu roku 2006. Zde začala tradice ukázky parní stříkačky na Kateřinském jarmarku. Od té doby  je stříkačka předváděna na různých výročích a vzpomínkových akcích ve městě, ale i mimo něj.

Nejvýznamnější událostí, kam za hranice Uherského Brodu hasiči se svou kráskou vyráží, jsou Hasičské slavnosti v Litoměřicích, výstava hasičské techniky ve Slovenském Šamoríně nebo ukázka při netradičních hasičských závodech v Budapešti.

Parní stříkačka je zároveň držitelkou dvou rekordů v dálkové dopravě vody  se zápisem do Guinessovy knihy rekordů z roku 2007 ve Svojanově a 2008 v Semilech. Při soutěži parních stříkaček v Praze se umístila na krásném 2. místě.

V současné době se o parní stříkačku starají vybraní členové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Uherský Brod, kteří touto historickou a plně funkční parní stříkačkou dělají dobré jméno nejen městu Uherský Brod, ale celému Zlínskému kraji.

Technický popis:        výrobce - Karel Řezáč a spol. , Praha

                                   výrobce kotle a podvozku - R. Czermak Teplice v Čechách, Vídeň

                                   pracovní tlak- až 10atm

                                   výkon - cca 1.800 - 2.000l/min

                                   počet vyrobených kusů - 4 , dochována 1

Jak parní stříkačka pracovala při vyhlášení požáru?

Jakmile byl ve městě trubkou tzv. polnicí vyhlášen požární poplach, seběhli se určení členi sboru dobrovolných hasičů v  požární zbrojnici. Zde kočí už zapřahal koně za parní stříkačku, topič zapálil v předem připraveném kotli parního stroje a na povel velitele se vyjelo i s  ostatními muži k zásahu. Při jízdě k  ohni proudil vzduch přes rošt do ohniště, přičemž toto působilo jako výheň a parní stroj byl za cca 8 - 10 minut natlakován parou a připraven k  čerpání a zásahu. Po příjezdu k  nejbližšímu zdroji vody (zpravidla řeky, kašny, domácí studny) u hořícího stavení velitel zavelel a kočí zabrzdil, odpřáhl koně, eventuálně kola založil klíny, stroj při chodu - čerpání musel pokud možno stát ve vodorovné poloze. Dva muži natáhli sací vedení a další dva muži rozvinuli dva proudy - pravý a levý. Strojník při natlakování kotle na 10 atmosfér dal parní píšťalou znamení mužům u proudnic a parní stříkačka mohla hasit.

V letošním roce tuhle krásku čeká opět účast na mnoha akcích jako například v obci Nezdenice, v Hodoníně a jako každoročně v Uherském Brodě na Kateřinském jarmarku.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem