HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Územní odbor Opava

Územní odbor Opava
Těšínská 39
746 01, Opava
Elektronická adresa pro doručování dokumentů: podatelna (zavinac) hzsmsk.cz
Kontaktní e-mail: msk.sekretariat.op (zavinac) hzscr.cz
+420 950 745 011

Ředitel územního odboru
plk. Ing. Kamil Pastuszek
telefon: +420 950 745 011

OV_mapa.jpg

 

garáž1 (1) (1).jpg

                                 

Těšínská 39
746 01 Opava

Tel.: 950 745 011
Velitel stanice : mjr. Ing. Petr Serafin
Evidenční číslo : JPO - 815010

Typ stanice a předurčenost k záchranným pracím: C2-C, F-S

Historie stanice, založení                                 


Stanice byla založena 23. 4. 1945 na Radniční ulici. V roce 1967 byla stanice přestěhována do nové požární zbrojnice na ulici Těšínské. Areál stanice byl v roce 1972 zmodernizován a v roce 1991 byla vybudována nová lezecká věž. V letech 1997-1999 byla provedena nástavba požární stanice a stanice získala svou současnou podobu.

V r. 2001 byla předána do užívání nová hala IZS, v jejíž vestavbě je od r. 2002 umístěno výjezdové stanoviště ZZS MSK.

Od r. 2010 do současnosti proběhlo na IVC Opava několik dalších zásadních stavebních oprav, jako např. modernizace parkoviště osobních vozidel, vybudování multifunkčního hřiště, výměna všech výjezdových vrat, oprava střešní krytiny, modernizace prostor pro přípravu a výdej stravy, oprava podlah v garážích a dílenských prostorech, doplnění odsávání výfukových zplodin na všechna stání, zcela nové vybavení posilovny, výměna oken a zateplení celého objektu. Od roku 2018 se započala realizace rekonstrukce haly IZS, která spočívá v nástavbě současného objektu o prostor tělocvičny a prostory pro výjezdovou skupinu ZZS MSK.

Hasební obvod stanice


Branka u Opavy, Bratříkovice, Budišovice, Dolní Životice, Háj ve Slezsku, Hlavnice, Hlubočec, Hněvošice, Holasovice, Hrabyně, Hradec nad Moravicí, Chlebičov, Chvalíkovice, Jezdkovice, Kobeřice, Kravaře, Litultovice, Mikolajice, Mladecko, Mokré Lazce, Neplachovice, Nové Sedlice, Oldřišov, Opava, Otice, Pustá Polom, Raduň, Rohov, Slavkov, Služovice, Stěbořice, Strahovice, Sudice, Štáblovice, Štěpánkovice, Štítina, Třebom, Uhlířov, Velké Heraltice, Velké Hoštice, Vršovice.

V zásahovém obvodu se nachází několik měst s panelovou zástavbou, jinak převažuje zástavba rodinných domků v menších obcích. Specifickými objekty jsou Rehabilitační ústav a Centrum sociálních služeb v Hrabyni, Domov Bílá Opava, domovy pro osoby se zdravotním postižením, Zámek Dolní Životice nebo obchodní centra v Opavě. Jsou zde situovány ženská věznice a mužská věznice s ústavem pro výkon zabezpečovací detence. Zásahovým obvodem protékají tři řeky - Opava, Moravice a Hvozdnice, Nachází se zde více než 160 objektů, které mají zpracovanou dokumentaci zdolávání požáru. Mezi největší a nejvýznamnějších patří chemické podniky Teva Czech Industries, zřizovatel jednotky HZS podniku, a Akzo Nobel Coatings CZ. Mezi významné výrobními podniky patří dále Ostroj Opava, Brano, Model Obaly a potravinářské závody Mondelez Czech Republic a Bidfood ale také Státní zámky Hradec nad Moravicí a Raduň. Opavsko je zemědělská oblast. Část zásahů tvoří požáry polních a lesních porostů. Časté jsou rovněž zásahy u dopravních nehod, což je dáno skutečností, že okres Opava protínají důležité páteřní komunikace spojující Opavu s přilehlými obcemi, především se jedná o silnice I/11, I/46, I/56, I/57, dále obvodem prochází železniční koridor na trase Opava - Ostrava. Dále se zde nachází autobusové depa Dopravního podniku města Opavy a TQM Opava.

vytisknout  e-mailem