HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Územní odbor Karviná

Územní odbor Karviná
Ostravská 883/8
733 01 Karviná - Fryštát
Elektronická adresa pro doručování dokumentů: podatelna (zavinac) hzsmsk.cz
Kontaktní e-mail: msk.sekretariat.ka (zavinac) hzscr.cz
telefon: +420 950 711 011

Ředitel územního odboru
plk. Ing. Ivo Pieter
telefon: +420 950 711 011

OV_mapa.jpg

 

Ostravská 883/8CHS_Karviná_čelní_pohled.jpg
733 01 Karviná - Fryštát

Tel.: 950 711 011
Velitel stanice : mjr. Ing. Marian Mrózek
Evidenční číslo : JPO - 813010

Typ stanice a předurčenost k záchranným pracím: C2-C,F-S





 

Centrální hasičská stanice Karviná

Historie stanice, založení
 

V létech 1960 až 1996 sídlili karvinští hasiči v bývalých jezdeckých stájích hraběte Larische v zámeckém parku. Vzhledem k nevyhovujícím podmínkám se začala v roce 1991 stavět nová stanice poblíž autobusového nádraží, která byla slavnostně otevřena v roce 1996.


Hasební obvod stanice

Karviná, Stonava, Petrovice u Karviné, Doubrava
 

Na území hasebního obvodu se nachází zástavba rodinných domků, nízkopodlažní budovy, výškové budovy, řadové garáže, školy a školky, dvě nemocnice, Rehabilitační sanatorium Lázně Darkov osob či věznice. Vzhledem k provozované důlní činnosti se zde vyskytují čtyři činné černouhelné doly (Darkov, ČSA, ČSM Sever a ČSM Jih). Další průmysl je zde zastoupený společnostmi Liberty Ostrava Tubular Products Karviná či Bekaert Petrovice.

Na území města Karviná se nachází také průmyslová zóna Nové Pole, obsahující další významné firmy např. Shimano ČR, Gates Hydraulics, BAUMAN SPRINGS, GS Caltex Czech.  V zásahovém obvodu stanice se nachází i jeden z největších železničních hraničních přechodů s Polskem Petrovice–Zebrzydowice a dále pět malých silničních hraničních přechodů. Městem protéká řeka Olše. Vzhledem k průmyslové historii města Karviná a k neexistenci silničního obchvatu je město a okolí zatíženo neúměrnou hustotou nákladní silniční dopravy. Železniční trať procházející městem je součástí III. tranzitního železničního koridoru ČR.

V hasebním obvodu stanice působí tři jednotky sboru dobrovolných hasičů kategorie JPO III a čtyři jednotky kategorie JPO V.

vytisknout  e-mailem