Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ohlédnutí za uplynulým rokem očima hasičů – pilařů.

Stejně jako jiné roky, podařilo se nám i v tomto čase získat statistické údaje o použití motorových pil u zásahů jednotek požární ochrany v roce 2023 

Jak je patrno z grafu o použití řetězových pil, jedná se za sledované období od roku 2000 o nejvyšší číslo. To potvrzuje fakt, že motorová řetězová pila je v současnosti opravdu nepostradatelným pomocníkem hasičů. Příroda opět prověřila v uplynulém roce připravenost a šikovnost hasičů při odstraňování následků větrných smrští, vydatných dešťů a podobných mimořádných událostí.

V letošní statistice se objevil údaj, že se jedná o použití motorových řetězových a rozbrušovacích se spalovacím motorem. Nejsou zde tedy zahrnuty případné zásahy, při kterých byly použity akumulátorové pily. Ty se postupně dostávají do výbavy jednotek požární ochrany, stejně jako je tomu i u jiných technických prostředků. Například přetlakové ventilátory, hydraulické vyprošťovací zařízení, osvětlovací systémy a další. Použití akumulátorových pil je výhodně zejména při práci ve výškách ve spojení např. s lezeckou a výškovou technikou.

Nejde zde však o honbu za maximálními čísly, ale o zcela obyčejné ohlédnutí za uplynulým rokem očima obsluhy motorových pil u všech druhů jednotek požární ochrany. A že hasičům motorové pily dobře slouží, je i výsledkem dobré péče o tyto prostředky ze strany jejich obsluhovatelů a instruktorů. V některých případech jsou to doslova jejich „mazlíčci.“

Za zmínku v této souvislosti také stojí skutečnost, že na ŠVZ byl v uplynulém roce pořízen nový dopravní automobil na podvozku IVECO, který nahradil již dosluhující dopravní automobil na podvozku Avie 31.  Automobil je tak trošku svým uspořádáním předurčen pro výcvik pilařů v lese. Je vybaven elektrickým navijákem a je zde spousta místa pro uložení pilařského „náčeníčka,“ jako jsou samotné pily, dřevorubecké lopatky, sekyry, navijáky, úvazky a vše, co je k této činnosti zapotřebí.

DA IVECO ŠVZ.jpgV údolí.JPG


Bc. Zdeněk Ondráček

vytisknout  e-mailem