HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obsluhu restaurace vylekal had

V restauraci v obci Uherský Ostroh v okresu Uherské Hradiště provedli v odpoledních hodinách hasiči odchyt hada. 

V sobotu v odpoledních hodinách oznámila obsluha restaurace na náměstí Sv. Ondřeje v Uherském Ostrohu, že se v provozovně pohybuje had.
K odchytu plaza vyjeli profesionální hasiči z Uherského Hradiště. Ti po příjezdu zjistili, že se u výčepu pohybuje asi jeden metr dlouhý had s se žlutými půlměsíčky za hlavou. Jednalo se mladou užovku obojkovou. Hasiči hada odchytili a po cestě zpět vypustili do volné přírody.
 
Celá věc může být úsměvná, ale v případě neznalosti čeledí plazů se může proměnit v tragédii v případě, že se jedná o jedovatého hada.
V případě setkání s tuzemskou zmijí obecnou nebo zmijí malou není důvod k obavám, protože tyto zmije nejsou pro zdravého dospělého člověka nebezpečné. Pro dítě a nemocného mohou být. Zmije totiž nemusí vždy kousnout jedovými zuby a pokud jimi kousne, taky nemusí vypustit jed. Záleží totiž na jejím stupni podráždění.
 
V dnešní době se setkáváme s únikem plazů chovatelům nebo s výskytem dovezených jedinců a proto pokud se člověk cítí ohrožený a hada nezná, je lepší oznámit výskyt plaza hasičům nebo známému chovateli jedovatých hadů. V žádném případě se nesnažte neznámého hada chytit sami!
 
Hadi jsou plaší a většinou zmizí než se k nim přiblížíme. Nebezpečí tak člověku hrozí spíše vlivem šoku ze situace, že je v jeho blízkosti neznámý had.
Během zásahu nedošlo k poškození techniky ani ke zranění zasahujících hasičů.
 

Autor: nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem