HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Noční požár rodinného domu v Bohdanči na Kutnohorsku

V noci na sobotu 9. března v 0.04 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru rodinného domu v Bohdanči v okrese Kutná Hora. 

Několik volajících popisovalo, že jde o požár střechy a půdy většího rodinného domu, proto operační důstojník k události vyslal jednotky v celém prvním stupni požárního poplachu. Po příjezdu na místo velitel zásahu potvrdil požár rodinného domu v plném rozsahu a povolal další dvě velkokapacitní cisterny, aby si zajistil dostatek hasební vody. Od majitele se dozvěděl, že uvnitř budovy se nikdo nenachází. Zásah začal dvěma C proudy, přičemž jedna skupina hasičů se snažila dostat k ohnisku požáru vnitřkem budovy a druhá začala hasit střechu, aby se co nejvíce snížila intenzita hoření.

Po dojezdu dalších jednotek se počet útočných proudů rozrostl na čtyři, a to i za využití výškové techniky. K zajištění nepřetržité dodávky vody zřídila místní jednotka na Pilském rybníku v obci čerpací stanoviště, odkud se k požáru dovážela voda kyvadlově. Postupně se hasičům podařilo snížit intenzitu hoření natolik, že v 1.49 hodin mohla být dána lokalizace. Zásah byl poměrně náročný a probíhal v dýchací technice. Na doplňování lahví se stlačeným vzduchem byl na místo vyslán z centrální hasičské stanice Kutná Hora protiplynový kontejner. Hasiči pak procházeli celý objekt a vyhledávali pomocí termokamery skrytá ohniska požáru. Tato činnost trvala nepřetržitě až do ranních hodin.

Před osmou hodinou si velitel zásahu na místo vyžádal z Kutné Hory ještě automobilovou plošinu. Střešní trámy pod plechovou střechou byly totiž velmi ohořelé a hrozilo zřícení celé střechy na přilehlou komunikaci, proto rozhodl o rozebrání a sundání plechové krytiny. Krátce po jedenácté hodině dopolední byly práce ukončeny, v 11.18 hodin přijal operační důstojník zprávu o likvidaci požáru a jednotky se postupně začaly vracet na své základny.

U požáru zasahovali profesionální hasiči z Kutné Hory a Zruče nad Sázavou společně s kolegy z dobrovolných jednotek obcí Bohdaneč, Červené Janovice, Zbraslavice a Zruč nad Sázavou. V rámci mezikrajské pomoci vyjela do Bohdanče také jednotka z hasičské stanice Ledeč nad Sázavou z Kraje Vysočina.

Škoda, kterou požár způsobil, byla předběžně vyčíslena na dva a půl milionu korun, uchránit se podařilo majetek za dva miliony korun. Příčina požáru je v šetření.

kpt. Ing. Jan Sýkora, DiS.
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč na Kutnohorsku

001-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč... 

Detailní náhled

002-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč na Kutnohorsku

002-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč... 

Detailní náhled

003-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč na Kutnohorsku

003-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč... 

Detailní náhled

004-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč na Kutnohorsku

004-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč... 

Detailní náhled

005-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč na Kutnohorsku

005-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč... 

Detailní náhled

006-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč na Kutnohorsku

006-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč... 

Detailní náhled

007-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč na Kutnohorsku

007-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč... 

Detailní náhled

008-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč na Kutnohorsku

008-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč... 

Detailní náhled

009-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč na Kutnohorsku

009-Požár rodinného domu v obci Bohdaneč... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem