HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Netradiční návštěva na kladenské stanici

Ve středu 10. srpna dopoledne navštívila centrální stanici v Kladně skupina dětí, které se v tomto týdnu účastní tábora pro slyšící i neslyšící. 

Pod heslem „Neboj se a znakuj“ pořádá příměstský tábor dotovaný kladenským magistrátem organizace Tichý svět. Děti ve věku od šesti do deseti let se hravou formou učí základy znakového jazyka, aby mohly lépe komunikovat se sluchově hendikepovanými vrstevníky, které mají třeba ve svém blízkém okolí, ať už v místě bydliště, ve škole nebo v zájmovém kroužku. V rámci pečlivě připraveného týdenního programu zároveň poznávají zajímavá místa Kladna i jeho okolí.

Při návštěvě kladenské stanice se nejdříve podívaly do místnosti krizového štábu, kde je přivítala kpt. Ing. Hana Pinkasová Dejlová z úseku prevence spolu s krajskou psycholožkou kpt. PhDr. Evou Biedermannovou. Poté se všichni odebrali na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje, kde se jich ujal kpt. Ing. Jaroslav Gabriel. Ten děti i jejich vedoucí seznámil s hlavním posláním celého pracoviště a jeho hlavními částmi. Na konkrétní právě ohlášené události pak mohli sledovat, jak se z operačního střediska zásah hasičů v terénu řídí. U operátorek si malí návštěvníci následně vyzkoušeli správný postup volání na tísňové linky.

Další část dopoledního pobytu na stanici byla věnována prohlídce techniky v garážích, kde se role průvodce výborně zhostil nprap. Tomáš Pelc spolu s dalšími příslušníky směny A. Tradičně velký zájem byl o výbavu jednotlivých vozidel i výstroj a výzbroj hasičů. Nejvíc ovšem děti nadchlo, když se mohly posadit do auta ke krátkému výjezdu před garáže a tam si zahrát na opravdové hasiče.

Na závěr se děti vrátily na krizový štáb, kde se dozvěděly další informace o práci hasičů a vyzkoušely si i různé testy a kvízy, které mají připravené preventisté v rámci programu Hasík. „Chtěla bych hasičům moc poděkovat za to, jak se o nás starali a co všechno pro děti připravili, spousta věcí byla překvapením a poučením i pro nás dospělé,“ uvedla na závěr návštěvy manažerka středočeské pobočky organizace Tichý svět Kamila Rumlová. Děti hasičům poděkovali symbolickým potleskem ve znakovém jazyku.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem