HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nejdřív vítr, poté voda. V předvečer Vánoc řeší hasiči desítky událostí

Hladiny vodních toků stále stoupají, v pohotovosti jsou povodňové komise i hasiči 

Český hydrometeorologický ústav vydal čtyři dny před Vánoci pro území Karlovarského kraje výstrahu na jev velmi silný vítr a následně na jev povodňová. Výstraha se potvrdila a území kraje nejprve zasáhl vítr, který si vyžádal množství výjezdů hasičů, nejčastěji odstranění popadaných stromů. Poté se přidalo vydatné sněžení a těžký mokrý sníh, který opět lámal a vyvracel stromy. Prudké oteplení společně s deštěm pak vyvolalo rychlé tání sněhu a tím zvednutí hladin vodních toků. Den před Vánoci tak byla svolána jednání povodňových komisí v Ostrově, Hroznětíně, Sokolově, Svatavě a Karlových Varech. Následně je svoláno jednání Povodňové komise Karlovarského kraje. Nejvýraznější zvýšení vodní hladiny bylo na vodním toku Bystřice a Svatava, řídící důstojník proto stanovil dva sektory právě na těchto místech. Úkolem byl stálý monitoring a koordinace prací. Hasiči kolem těchto toků řešili množství událostí typu čerpání vody ze sklepních a dalších prostorů či stavba protipovodňových hrází. Ve večerních hodinách pak řídící důstojník vyhlásil III. stupeň poplachu pro území Karlovarského kraje z důvodu hrozby záplav na území kraje.

Na základě přijatých tísňových volání zasahovali hasiči v kraji v posledních 48 hodinách u 228 událostí, z toho byla ve 197 případech technická pomoc. Ta se v naprosté většině týkala případů v souvislosti s počasím, tedy nejprve odstraňování popadaných stromů a poté odstraňování následků velké vody. Na řešení těchto událostí se dosud podílelo 64 jednotek hasičů. V Ostrově a v Karlových Varech byla zřícena stanoviště, kde hasiči plnili pytle pískem, následně byly tyto pytle rozváženy na místa, kde bylo potřeba chránit před vodou. V obci Mírová, kde se již Chodovský potok vylil ze koryta, bylo nutné evakuovat jeden dům, celkem 9 osob. Podobná situace byla v osadě Luh u Svatavy, zde bylo nutné evakuovat 10 osob poté, co tamní obyvatele začal ohrožovat vodní tok Svatava. V obou případech se o evakuované postarala obec.

Podle odhadovaného vývoje situace ještě nedošlo ke kulminaci vodních toků, veškerá činnost hasičů tak pokračuje. Hasiči se nyní zaměřují rovněž na monitoring páteřního vodního toku v kraji, tedy řeky Ohře. I zde dochází ke zvýšení hladiny i průtoku.

Záchranmapa voda.jpgPřehled míst, kde v průběhu soboty 23. prosince zasahovali hasiči v souvislosti s vodou.jpgné práce v kraji řídí štáb HZS Karlovarského kraje, který v činnosti bude pokračovat i v průběhu Štědrovečerního dne.

mapa technická pomoc.jpgPřehled míst, kde hasiči ve dnech 22.-23. prosince zasahovali v rámci technické pomoci.

Odkazy do noveho okna

voda (1)

voda (1) 

Detailní náhled

voda (2)

voda (2) 

Detailní náhled

voda (3)

voda (3) 

Detailní náhled

voda (5)

voda (5) 

Detailní náhled

voda (6)

voda (6) 

Detailní náhled

voda (7)

voda (7) 

Detailní náhled

voda (8)

voda (8) 

Detailní náhled

voda (9)

voda (9) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem