HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nedbalost při kouření byla příčinou požáru přístřešku a zateplení vinárny.

(11.8.2015) Pět jednotek hasičů zasahovalo dnes v dopoledních hodinách u požáru provozovny baru a vinárny v Koryčanech, v okresu Kroměříž. 

Dne 11.08.2015 v 10:45 hodin přijalo operační středisko hasičů ve Zlíně od občanů zprávu, že hoří hospoda na ulici Zámecká v Koryčanech na Kroměřížsku. Požární poplach byl vyhlášen šesti jednotkám hasičů, ale jedna jednotka pro technické problémy nevyjela. K požáru tak vyjeli profesionální hasiči ze stanice Morkovice-Slížany, Kroměříž a v rámci mezikrajské výpomoci hasiči ze stanice Kyjov. Dále byly povolány jednotky dobrovolných hasičů obcí Koryčany a Kyjov. Celkem vyjely čtyři automobilové stříkačky a jeden automobilový žebřík.
 
Černý dým už z dálky avizoval, že se nebude jednat o jednoduchý požár. Dvoupodlažní budova se zastřešenou dřevěnou zahrádkou byla po příjezdu hasičů ze strany zastřešené zahrádky v plamenech. Byly proto vytvořeny dva útočné C proudy a jeden vysokotlaký proud vody. I přes hrozivé počáteční příznaky hoření při příjezdu hasičů, byly plameny zkroceny po osmi minutách od příjezdu první jednotky dobrovolných hasičů z Koryčan.
 
V místě požáru byl sloup elektrického vedení a proto si hasiči vyžádali pohotovostní službu firmy E.ON, která odpojila objekt od elektrické sítě.
 
Šetřením bylo zjištěno, že k požáru došlo pod přístřeškem, který byl volně přístupný a několik svědků zde před požárem vidělo kouřit cizí osoby. Stavba, na kterou přístřešek navazoval byla využívána jako bar s vinárnou.
 
Přivolaný vyšetřovatel hasičů po bližším ohledání potvrdil, že k požáru došlo v místě, kde byly po požáru zbytky popelnice. Toto nezávisle na sobě potvrdili i svědci, kteří uvedli, že v místě vzniku požáru viděli úzký vysoký plamen. Neznámé osoby, které se v místě těsně před požárem pohybovaly, se nepodařilo identifikovat.
 
Požárem bylo poškozeno dodatečné zateplení štítové stěny s dřevěným obložením, rozvodná skříň elektriky včetně měřících hodin a dřevěná konstrukce zastřešení zahrádky.
 
Majitel stavby uvedl, že předběžná výše škody způsobená požárem je 60 000 korun. Včasným zásahem nevnikl oheň do budovy a byly uchráněny hodnoty v předběžné výši 1 000 000 korun.
 
Příčinou vzniku požáru je nedbalostní jednání neznámé osoby při kouření.
 
Během zásahu nedošlo k poškození techniky ani ke zranění zasahujících hasičů.
 
Autor: nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem