HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nedaleko Plas "havaroval" autobus

Nejednalo se o skutečnou dopravní nehodu, ale o taktické cvičení složek IZS.

Zúčastnilo se jej přes devadesát cvičících z řad HZS, dobrovolných jednotek, členů ZZS,  příslušníků PČR a na tři desítky figurantů (studenti Vyšší odborné školy zdravotnické, managementu a veřejnosprávních studií).

Námět cvičení:

Dne 6. 4. 2022 dojde při jízdě z Horního Hradiště do Plas k selhání brzd, to způsobí vyjetí mimo komunikaci a následné převrácení autobusu na pravý bok. V autobusu se nachází větší počet raněných osob. Některé osoby je třeba vyprostit. Na místo jsou povolány jednotky požární ochrany, ZZS a Policie ČR.

Na místě hrozí nebezpečí dalšího sesunutí vozidla ze srázu a poranění zachraňujících o zdemolované konstrukce autobusu – proto záchranu a třídění raněných osob provádějí jednotky PO metodou START. Následně je předávají ZZS, které provádí retriage třídící a identifikační kartou. Policie ČR na místě zajišťuje místo události, informace o postižených osobách a řízení dopravy.

autobus.jpg

Pro složky IZS jsou podobná cvičení nejvyšší možnou formou odborné přípravy. Umožňují nám sladit a koordinovat naše činnosti tak, abychom byli na podobné situace připraveni a náš zásah byl co nejefektivnější.

Jejich smysl se nám v praxi osvědčil například při nehodách vlaků:

9_9_2020 železniční nehoda Kdyně

nebo

4_8_2021 železniční nehoda Milavče

kpt. Mgr. Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

vytisknout  e-mailem