HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Naši dva dlouholetí kolegové se rozloučili s profesionální hasičinou

(26.03.2024) Mnoho let věnovali hasičskému sboru. Zachraňovali lidem majetek a často i životy. 

Po šestatřiceti letech končí náš dlouholetý kolega nprap. Jiří Konopčík. Ke sboru nastoupil v lednu roku 1988, a to na směnu „B“ stanice Kroměříž, na které zůstal po celou dobu své hasičské kariéry. Během let se postupně z hasiče vypracoval na hasiče strojníka, technika a poté byl ustanoven na pozici velitele družstva. Během bezmála čtyř desítek let se však věnoval dalším oblastem v hasičské profesi. V roce 1990 byl zakládajícím příslušníkem lezecké techniky v rámci Územního odboru Kroměříž a později lezecké skupiny. Poté postupně složil potřebné zkoušky, a to instruktora lezectví a instruktora práce ve výškách. Od roku 1998 do roku 2004 byl členem komise Generálního ředitelství HZS ČR pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou a v roce 2002 byl v autorském kolektivu při vzniku Metodiky práce ve výškách v podmínkách požární ochrany. Nelákaly ho ale jen výšky. Svůj čas věnoval v letech 1988 až 2007 i požárnímu sportu. Od roku 1999 až doposud byl součástí realizačního teamu mezinárodní záchranářské soutěže Rallye Rejvíz, za což získal ocenění Zlatý záchranářský kříž. Během své praxe zasahoval u mnoha velkých událostí. Patří mezi ně povodně v roce 1997, kdy v podvěsu vrtulníku zachránil 7 osob a v Praze v roce 2002 při povodních velel odřadu leteckých záchranářů, dále zasahoval u požáru firmy Remiva v Chropyni v roce 2011 a v roce 2022 se vydal s odřadem k hašení požáru v Hřensku, kde velel bojovému úseku. Rozsah jeho specializací navyšovaly i specializační kurzy, absolvované v průběhu služby u profesionálních hasičů.

1.jpg

Druhým končícím profesionálním hasičem je pprap. Vlastimil Šustek, který končí po třiatřiceti letech. Ke sboru nastoupil v prosinci roku 1991 a stanice Kroměříž se za ty roky stala jeho druhým domovem. Postupně se z hasiče vypracoval na hasiče – technika chemické služby, kterou s menší přestávkou, kdy byl na pozici velitele družstva, vykonává dodnes. Jako kolega Jiří Konopčík byl i on členem lezecké skupiny ÚO Kroměříž. Taktéž se věnoval požárnímu sportu a byl členem soutěžního družstva. Později si v této oblasti udělal zkoušky rozhodčího a po soutěžích jako rozhodčí jezdí doposud. Mezi jeho velké zásahy bezpochyby patří povodně v roce 1997, kdy byl nasazen na člunu k záchraně osob. Při povodních v Praze roku 2002 byl členem odřadu leteckých záchranářů. A v roce 2011 zasahoval u rozsáhlého požáru ve firmě Remiva v Chropyni na Kroměřížsku. V průběhu své dlouhé hasičské kariéry absolvoval bezmála dvacet specializačních kurzů, které tak navyšovaly jeho pracovní kvality.   

2.jpg

Na přátelském setkání s ředitelem HZS Zlínského kraje plk. Ing. Vítem Rušarem zavzpomínali na své hasičské začátky a velké události. Za dlouholetou obětavou práci a službu občanům jim krajský ředitel předal písemné poděkování a několik darů. 

Do dalších let přejeme oběma stálý životní elán a především pevné zdraví.

3.jpg

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem