HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nafta z poškozené nádrže kamionu tekla přímo do kanalizace

Událost se stala ve Vrchlabí v Lánovské ulici. Hasiči úniku pohonných hmot brzy zabránili, ale i přesto se dostalo do kanalizace asi 300 litrů nafty. 

Vrchlabí – únik nebezpečných látek – 17:46

Únik většího množství nafty z nákladního automobilu zastavovali v úterý v podvečer v Lánovské ulici profesionální hasiči z Vrchlabí a Trutnova a dále místní dobrovolná jednotka. Při jízdě kamionu po kruhovém objezdu došlo k proražení jeho nádrže o obrubník. Unikající nafta tekla po silnici doslova proudem a mířila přímo do kanalizace.

Po příjezdu jednotek na místo se jim podařilo únik rychle zastavit, nicméně i přes rychlý zásah stihlo vytéct asi 300 litrů nafty. Hasiči obložili kanál sorpčními hady a vyrozuměli o situaci příslušné orgány ochrany životního prostředí, zástupce městských vodovodů i Povodí Labe. Na místo byl povolán z trutnovské stanice dekontaminační kontejner a v Hradci Králové byl připraven také kontejner pro likvidaci uniklých ropných látek, který nebyl nakonec na místě události potřebný. Poškozený kamion s návěsem zůstal odstavený mimo okružní křižovatku a hasiči z něj následně odčerpali zbytek pohonných hmot. Na místo se poté dostavil náhradní tahač.

Tím však práce hasičů nekončila, vydali se totiž po stopách unikající látky. Pohonné hmoty tekly kanalizací do místní čističky odpadních vod. Hasiči místo monitorovali a kontaminovanou vodu v čističce zasypávali speciálním sorbentem určeným pro záchyt látek na vodní hladině. Čistička odpadních vod byla poté ponechána pod dozorem místních dobrovolných hasičů.

Zásah jednotky ukončily po takřka čtyřech hodinách a před 22. hodinou se vracely zpět na základny.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

ÚNL Vrchlabí (1)

ÚNL Vrchlabí (1) 

Detailní náhled

ÚNL Vrchlabí (2)

ÚNL Vrchlabí (2) 

Detailní náhled

ÚNL Vrchlabí (3)

ÚNL Vrchlabí (3) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem