HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Majitelku rodinného domu upozornil na nebezpečnou koncentraci oxidu uhelnatého detektor.

26. 11. 2018) Od 14:33 hodin profesionální hasiči prováděli měření koncentrace oxidu uhelnatého v rodinném domě v Troubkách-Zdislavicích na Kroměřížsku. 

Hasiči přijali v 14:23 hodin zprávu, že v rodinném domě v Troubkách píská detektor oxidu uhelnatého. Na místo hlášené události byli vysláni profesionální hasiči z požární stanice Morkovice-Slížany.

Při příjezdu hasičů už majitelka měla otevřená okna v domě. Hasiči i přesto naměřili vysoké koncentrace oxidu uhelnatého ve všech místnostech rodinného domu. Hasiči vypnuli plynový kotel. Největší koncentrace 70 ppm byla naměřena i v průběhu větrání v místnosti s plynovým kotlem. Riziková koncentrace je už 200 ppm, smrtelná koncentrace je od 400 ppm. Průzkumem bylo zjištěno, že v rodinném domě není žádný přívod čerstvého vzduchu a dům je v zimě hermeticky uzavřen plastovými okny a dveřmi. Hasiči provedli přirozené odvětrání všech prostor okny a dveřmi.

Majitelka bytu nevykazovala žádné příznaky otravy oxidem uhelnatým. Hasičům sdělila, že plamen v plynovém kotli i v kamnech na tuhá paliva hořel špatně a přičítala to větru, který měl srážet spaliny zpět do komína.

Hasiči po odvětrání domu přeměřili znovu koncentrace a zkontrolovali zdravotní stav majitelky. Plynový kotel byl vypnutý a majitelka byla poučena, že plynový kotel musí před uvedením do provozu zkontrolovat revizní technik.

Autor:  nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem