HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lezci cvičí záchranu na skále pod bečovským hradem

Areál s několika lezeckými cestami by měl rozšířit nabídku známé historické památky v Bečově na Karlovarsku. Záchranáři chtějí být připraveni. 

Lezce uvízlého v několikametrové výšce na skále mohli ve středu dopoledne vidět návštěvníci zámku a hradu v Bečově na Karlovarsku. Zraněného muže museli zachránit přivolaní hasiči. Jednalo se o první výcvik hasičů na skále právě pod bečovským hradem. Zde vzniká několik lezeckých cest i pro veřejnost. Hasiči tak chtějí být připraveni na možnou záchranu lidí z tohoto prostoru. Zraněného muže představoval instruktor hasičských lezců, přivolaní záchranáři ze stanice Toužim a Karlovy Vary nejprve museli přebrodit s veškerým materiálem pro záchranu řeku Teplou, poté se dostat na skálu nad zraněným mužem. Na lanech k němu slanili, bezpečně jej usadili do záchranářského trojúhelníku a poté jej spustili na zem.
Připravované lezecké cesty jsou zatím pro veřejnost uzavřené. Skalní útvar Bečovský ostroh se nachází v areálu hradu a zámku Bečov, který je Národní kulturní památkou s nejvyšším stupněm ochrany. Nachází se na západní straně hradu pod donjonem (čtyřhrannou palácovou obytnou věží), kde se vybíhající ostrožna dělí ve dva výrazné opyše spadající strmě k říčce Teplé, a které jsou od sebe odděleny několik metrů širokou poruchou. Lezení je povoleno pouze na levém opyši. Pravý spadá přímo k hladině říčky, která je v těchto místech poměrně hluboká. Výstupy jsou osazeny fixními jistícími prostředky. Sestup je přípustný pouze slaněním ze stávajících fixních slaňovacích bodů. Rovněž další výstupy po roztroušených rozvolněných skalách od slaňovacích bodů směrem výše k hradu jsou přísně zakázány, jakož i vytváření prvovýstupů a osazování dalších fixních jistících prostředků. Prostor hradního parku je nyní ve stavební a památkové rekonstrukci a vstup je možný pouze po dohodě se správou SHZ Bečov. Dokončení prací a zpřístupnění celého areálu včetně skalního útvaru Bečovský ostroh pro veřejnost se předpokládá v letech 2017 až 2018.
Výcvik hasičů lezců pod bečovským hradem pokračuje také ve čtvrtek a pátek tak, aby se na skálu dostali lezci ze všech tří sloužících směn.
 
Fotogalerie ZDE:

vytisknout  e-mailem