HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečnost na plesech a větších společenských akcích

            Taneční plesy budou brzy v plném proudu, proto bych za Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) rád připomněl některé povinnosti, které vyplývají pořadatelům a organizátorům takových společenských akcí z platné právní úpravy. Tyto akce mají především jedno společné, a to velké množství lidí na jednom místě. Klade se proto důraz na zvýšenou požární bezpečnost při pořádání těchto akcí.

            Akce tohoto druhu se mohou konat pouze ve stavbách k tomuto účelu určených, tj. ve stavbách, pro které byl při jejich projektování a realizaci řešen a zabezpečen dostatečný počet a kapacita únikových cest a další požadavky požární bezpečnosti a které byly pro pořádání plesů a podobných akcí zkolaudovány stavebním úřadem. Počet osob stanovených projektovou dokumentací pak nesmí být v době konání plesu překročen.

            V průběhu akce jsou organizátoři povinni zabezpečit dostatek trvale volných otevíratelných únikových východů, které musí být v době konání akce označené, volné a použitelné. Nelze tolerovat případ, kdy východ sloužící pro únik osob je uzamčen s tím, že klíč je umístěn u obsluhy, která v případě potřeby východ odemkne. Při požáru nebo jiné mimořádné události se obsluha s klíčem k východu ani nemusí dostat.

            Na plese a jiné obdobné společenské akci je třeba mít dostatek provozuschopných hasebních prostředků, proškolené pořadatele a při akcích s větším počtem osob zřídit preventivní požární hlídku.

            Často se také stává, že pořadatel nevhodně vyzdobí sál, zejména hořlavými materiály zavěšenými pod stropem. Takové materiály mohou v případě zapálení odkapávat nebo přímo hořící odpadávat na unikající osoby. Pokud se tedy ples koná v prostoru určenému ke shromažďování osob (tato skutečnost vyplývá z projektové dokumentace), pak nad místy, kudy unikají osoby a v celém podhledu a prostoru pod stropem shromažďovacího prostoru nesmí být použity hořlavé látky nebo látky, které při hoření odpadávají nebo odkapávají.

            Pokud nejde o shromažďovací prostor, pak v prostorách pro více než 10 osob nesmí být hořlavé látky na více než 30 % plochy pod stropem, dále nesmí být umístěny v prostoru vstupu, a to v ploše odpovídající trojnásobku šíře dveří, vymezené částí kruhu k ose dveří.

            Z hlediska zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, jsou akce, kterých se zúčastňuje větší počet osob (minimálně 200 osob) hodnoceny jako činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím. Kromě požadavků vyplývající ze zákona o požární ochraně pro činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím jsou povinnosti organizátorů akcí s větším počtem osob uvedeny také v Nařízení Moravskoslezského kraje č.4/2006, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, při kterých se zúčastňuje větší počet osob (viz http://www.kraj-moravskoslezsky.cz/narizeni.html), dále např. v obecně závazných vyhláškách některých obcí.

 

vytisknout  e-mailem