HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Královéhradečtí hasiči převzali dvě nové cisterny

Ve středu 23. listopadu 2016 se na Palackého náměstí v Poličce uskutečnilo slavnostní předání zásahových vozidel, která byla pořízena jako první centrální zakázka z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.  

Ředitelé Hasičských záchranných sborů (HZS) krajů převzali celkem 25 cisteren CAS 20, z nichž 23 je na podvozku Tatra a dvě Mercedes Atego. Z fondu zábran škod obdržel HZS ČR za rok 2015 celkem 262 milionů korun. Cena nových cisteren je 174 milionů korun.

Ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl převzal klíče od dvou cisteren CAS 20. Jedna z nich bude sloužit hasičům na centrální stanici v Hradci Králové, druhá pak profesionálním hasičům v Novém Bydžově.

Mnohdy o záchraně životů, zdraví a majetku občanů rozhodují minuty. Díky lepší technice a kvalitnějšímu vybavení se tak hasiči dostanou na místo rychleji a můžou efektivněji zasáhnout. Nové cisterny mají speciální technické provedení, jsou schopny jezdit také mimo komunikace, v blátě a ve sněhu. Vozidla jsou schopná brodění vodou až do hloubky 800 milimetrů a zároveň můžou v takto hluboké vodě stát minimálně 10 minut.

V nástavbě vozidel je instalovaná nádrž na 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Auto je vybaveno automatickou převodovkou s hydrodynamickým měničem a na obou nápravách jsou poprvé použity kotoučové brzdy. V přední části vozu je na podélnících rámu v nárazníku uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN v úhlu 15°.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Nové cisterny CAS 20

Nové cisterny CAS 20 

Detailní náhled

Nové cisterny CAS 20 (1)

Nové cisterny CAS 20 (1) 

Detailní náhled

Nové cisterny CAS 20 (2)

Nové cisterny CAS 20 (2) 

Detailní náhled

Nové cisterny CAS 20 (3)

Nové cisterny CAS 20 (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem