HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krajská soutěž ve vyprošťování bez překvapení – opět vyhrály Hořovice

Ve čtvrtek 25. dubna uspořádal Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje ve spolupráci se svým sportovním klubem na Letišti Tlustice Krajskou soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod, která byla zároveň pátým ročníkem Velké ceny Hořovic. Organizačně ji zajišťoval územní odbor Beroun. Z titulu se opět radují domácí hořovičtí hasiči, v boji o další místa na stupních vítězů uspělo kvarteto z ÚO Nymburk, třetí skončil tým ÚO Mělník. 

Soutěž zahájil ředitel HZS Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš a pozdravit soutěžní týmy přišel i místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík. Kromě reprezentací všech devíti středočeských územních odborů se letošního ročníku zúčastnili i podnikoví hasiči AERO Vodochody AEROSPACE a Škoda AUTO Mladá Boleslav. Mimo soutěž se představila družstva HZS hl. m. Prahy, ÚO Rokycany HZS Plzeňského kraje, HZS DPP (Dopravní podnik hl. m. Prahy) a jednotky SDH obce Dobříš, která je předurčena pro zásahy u dopravních nehod.

Úkolem čtyřčlenného týmu je ve stanoveném časovém limitu bezpečně a efektivně vyprostit z havarovaného vozu zraněnou osobu. Na vše dohlíží skupina rozhodčích, kteří jsou speciálně zaměřeni na taktiku a techniku zásahu a poskytnutí první předlékařské péče.

I pro letošek byly připraveny velice složité scénáře, které simulovaly reálné situace, se kterými se hasiči den co den setkávají u dopravních nehod. O náročnosti jednotlivých úkolů, které soutěžní družstvo spatřilo vždy až po vyběhnutí z izolace, hovoří skutečnost, že většina týmů ukončila svůj pokus těsně před uplynutím vymezených dvaceti minut. Se všemi nástrahami si opět nejlépe poradila sehraná sestava z hořovické stanice, která kralovala ve třech z předchozích čtyř ročníků.

„Mám radost, že rozhodčí nemuseli nikoho diskvalifikovat za překročení času. Všichni tak v soutěži uspěli a dokázali, že svoji práci zvládají dokonale. Především za to všem moc a moc děkuji a vítězům samozřejmě gratuluji,“ dodal ředitel Miloslav Svatoš.

poradi.png

Putovní pohár pro vítěze, broušené vázy pro tři nejlepší, věcné ceny a diplomy předával náměstek ředitele HZS Středočeského kraje pro integrovaný záchranný systém a operační řízení plk. Ing. Miloš Hladík s ředitelem územního odboru Beroun plk. Mgr. Milanem Novákem.

Jak je na tlustickém letišti obvyklé, soutěž přilákala obrovské davy diváků, k čemuž určitě napomohlo i velice příznivé slunečné počasí. Hlavně v dopoledních hodinách se letištní plocha zaplnila mnoha školními výpravami. Pro malé i velké návštěvníky připravili pořadatelé bohatý doprovodný program, ve kterém se kromě hasičů představily i další složky integrovaného záchranného systému. Nejvíce prostoru zabrala výjezdová technika hasičů – a to nejen ta současná moderní, ale i vozidla, která jezdila k záchraně lidských životů a majetku v minulosti.

Nechyběl ani oblíbený stan prevence rizik s programem Hasík CZ a videoprojektem OČMU, kde se děti mimo jiné seznámily s nebezpečím nabíjení mobilních zařízení přes noc. Hodně rušno bylo i u oranžového stanu, který hasiči zaplnili neškodným diskotékovým kouřem. Každý zájemce si tak mohl vyzkoušet záludnosti orientace v zakouřené místnosti při bytovém požáru a využití termokamery.

Dynamickými ukázkami zaujali také policisté, kteří ze své činnosti předvedli práci kynologů, obrovský potlesk pak sklidilo zadržení prchajícího pachatele.

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem