HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

K rozšíření požáru z komína na dům stačilo jen málo

(8.12.2016) Vizovice. Dvě jednotky hasičů zasahovaly ve včerejších večerních hodinách na ulici Štěpská. 

Jednotky profesionálních hasičů centrální stanice Zlín a dobrovolných hasičů města Vizovice byly včera v 20:16 hodin vyslány k hlášenému požáru sazí v komíně jednoho z rodinných domů ve Vizovicích.

Šlehající plameny a jiskry ještě před příjezdem hasičů na místo vystřídal hustý světlý kouř. Provedeným průzkumem hasiči zjistili, že nejen komínové těleso, ale i sádrokartonové obložení vykazují vysoké teploty. Ty byly tak vysoké, že spolu s izolací elektroinstalace vedené pod sádrokartony okolo komínového tělesa došlo i k roztavení krytů vypínačů a zásuvek. Poškození elektroinstalace vedlo k vypnutí jističů v rozvodné skříni domu.

Hasiči komín pročistili a žhnoucí saze vynesli mimo dům. Podrobnější kontrolou po odstranění sádrokartonových desek obložení komínového tělesa bylo zjištěno, že komín byl sice vyvložkován, ale zděné komínové těleso bylo místy rozpadlé. Vysoké teploty při topení a následném požáru sazí tak působily přímo na  izolaci pod sádrokartonem i samotné sádrokartonové desky. V tomto případě stačilo málo a požár se mohl rozšířit na vnitřní prostory domu.

Na základě této události hasiči znovu upozorňují na pravidelné čištění komínů, kontrolu stavu komínových těles a také na provedení řádných revizí při rekonstrukcích a opravách komínových systémů.

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem