HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukrytí

Ochrana obyvatelstva před účinky nebezpečných látek se za mimořádných událostí v době míru provádí improvizovaným ukrytím.
 
Improvizované úkryty
K ukrytí při mimořádných událostech s rizikem kontaminace nebezpečnými látkami a účinky pronikavé radiace je občanům doporučováno využívat přirozené ochranné vlastnosti staveb s doporučením úprav zamezujících jejich proniknutí - improvizované ukrytí. Jedná se především o utěsnění otvorů dveří a oken.
 
Stálé úkryty
S využitím stálých úkrytů civilní ochrany, které byly vybudovány a jsou předurčeny k ochraně obyvatelstva před účinky zbraní hromadného ničení, nelze při mimořádných událostech a krizových situacích nevojenského charakteru počítat, a to s ohledem na dobu, potřebnou k jejich zpohotovení (zvláštní podmínky využití jsou stanoveny pro podzemní dopravní ochranné systémy) a nerovnoměrné rozmístění. Jejich využití je tedy při vyhlášení Válečného stavu.
Ukrytí obyvatelstva zajišťují na svém území dle zákona orgány obce, a vůči svým zaměstnancům také právnické a podnikající fyzické osoby. Zabezpečováno je ve stálých a improvizovaných úkrytech, a způsob a rozsah kolektivní ochrany obyvatelstva ukrytím se stanoví plánem ukrytí, který je součástí havarijního plánu

 

Přehled všech stálých úkrytů v ČR bez ochranných systémů podzemních dopravních staveb (odkaz dokumentu GŘ HZS ČR).

vytisknout  e-mailem