HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Technická závada uvěznila na lanovce téměř 130 osob.

(20.4.2016) Dopolední taktické cvičení složek IZS v prostoru lanové dráhy Trojanovice Ráztoka – Pustevny. 

Více než 150 profesionálních a dobrovolných záchranářů z Moravskoslezského a Zlínského kraje absolvovalo v dnešních dopoledních hodinách taktické cvičení zaměřené na záchranu osob z lanové dráhy. Bezprostředně před devátou hodinou ranní zůstalo v důsledku technické závady uvězněno na sedačkové lanovce téměř 130 osob. Protože nebylo možné závadu odstranit byla o situaci informována příslušná operační střediska integrovaného záchranného systému. Na místo zásahu postupně dorazilo více než 100 profesionálních hasičů jednotek obou krajů, 38 příslušníků Policie ČR, dvě posádky Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, záchranné týmy provozovatele lanové dráhy  a členové Horské služby Beskydy. S ohledem na velmi  chladné a větrné počasí bylo nutné provést záchranu všech osob v co nejkratším čase. Hlavní tíha záchranných prací spočinula na bedrech specialistů hasičů – lezců, členů horské služby a záchranných týmu provozovatele zařízení. S využitím lezeckého vybavení a záchranných prostředků pro práce ve výškách se do dvou hodin podařilo všechny osoby zachránit.

Cílem dnešního taktického cvičení bylo mimo jiného prověřit součinnost všech zúčastněných složek IZS obou krajů a součinnost s provozovatelem lanové dráhy. Dále bylo cílem seznámit záchranáře s místními podmínkami včetně konstrukce lanové dráhy a přístupovými cestami.

Po ukončení cvičení pokračovaly některé z dalších složek IZS v praktickém výcviku záchranných prací.

K navození situace reálného zásahu přispěli figuranti z řad studentů Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm a Střední a Vyšší zdravotnické školy Zlín.

Cvičící jednotky Zlínského kraje:

HZS ZLK, PS Valašské Meziříčí

                  PS Zlín

JSDHO      Prostřední Bečva

                  Horní Bečva

                  Rožnov pod Radhoštěm

Autor por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem