HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči likvidovali následky silného větru v Královéhradeckéím kraji

   V neděli 29.10. po sedmé hodině ranní začali hasiči v Královéhradeckém kraji řešit první události v souvislosti s extrémně silným větrem, který je očekáván během dne na území celé České republiky. První výjezdy měly jednotky na Trutnovsku a Jičínsku, kdy likvidovaly a odstraňovaly stromy a větve spadlé na pozemní komunikace.
   Profesionální i dobrovolní hasiči v Královéhradeckém kraji jsou připravení v maximálních možných počtech, personálně posílena byla také směna operátorů na tísňové lince 112 na Krajském operačním a informačním středisku hasičů, tak aby bylo možné vyhovět všem volajícím oznamovatelům i v nestandardních podmínkách.
   Hasiči se přidávají k doporučením Českého hydrometeorologického ústavu, která souvisejí se zhoršeným počasím. Lidé by měli omezit pohyb venku a jízdy autem, neměli by chodit do lesa. Neměli by se ani zdržovat v okolí starších budov, kde hrozí stržení střešní krytiny, ale ani v blízkosti větších stromů či sloupů elektrického vedení. Nejprudší nárazy větru je podle meteorologů lepší přečkat v uzavřených prostorách.

  Informace o činnosti jednotek hasičů budeme v průběhu dnešního dne pravidelně aktualizovat formou tiskové zprávy a na internetových stránkách Královéhradeckých hasičů v 11:00 hodin, 14:00 hodin a 18:00 hodin a dále dle aktuální situace. 

Aktualizace 29.10., 11:00 hodin:

   Od půl osmé do jedenácté hodiny dopoledne řešili hasiči po celém Královéhradeckém kraji více než sto padesát událostí. Převažující činností hasičů je odstraňování a likvidace spadlých stromů a větví. Bohužel již ovšem došlo i tragické události, kdy ve Valdickém předměstí v Jičíně spadl na staršího muže procházejícího po chodníku vzrostlý modřín a na místě ho usmrtil. Hasiči z Jičína na místě asistovali při likvidaci následků nehody.
   Řadu zásahů měli hasiči v Hradci Králové a okolí. Na Slezském Předměstí v Hradci Králové například spadl strom do kolejiště v blízkosti místního nádraží. V ulici K Sokolovně strom dočasně znemožnil průjezd městské hromadné dopravy. Na Slezském předměstí poškodil strom zaparkovaná osobní auta, při události nebyl nikdo zraněn. V Třebechovicích pod Orebem shodil vítr dva vzrostlé stromy a třetí strom hrozil pádem na rodinný dům. Na místě zasahovala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů.
   Na Trutnovsku měli hasiči také již od rána plné ruce práce. Ve Vrchlabí v Jihoslovanské ulici vítr poničil střechu a střešní okno, podobné škody napáchal také na střechách domů v Arnultovicích a Radvancích.
   Na Jičínsku kromě výše uvedené tragické události vyvracel vítr stromy například ve Staré Pace, kde kmen spadl do drátů elektrického vedení a hasiči na místě spolupracovali s energetiky. V Ostroměři na Jičínsku spadl strom do kolejiště, následně do něj najel osobní vlak. V době nehody v něm cestovali dva cestující, kteří vyvázli bez zranění. Zranění u této události ovšem utrpěl jeden ze zasahujících dobrovolných hasičů, když na něj spadla uvolněná větev. Hasič byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Silnice mezi Hradcem Králové a Jičínem byla v místě události dočasně zcela neprůjezdná.
   Na Rychnovsku také strom spadl do kolejiště a to poblíž Zdobnice. Hasiči strom odstranili a provoz na trati byl brzy obnoven. V obci Záměl místní jednotky hasičů odstraňovaly několik popadaných stromů.
   Na Náchodsku krátce po půl deváté ráno spadl vzrostlý strom na rodinný dům a elektrické vedení v Rožmitálu.
   Další desítky událostí řešili hasiči na pozemních komunikacích v obcích i ve volné přírodě po celém kraji.

Aktualizace 29.10., 14:00 hodin:

   Od nedělního rána do druhé hodiny odpolední řešili profesionální a dobrovolní hasiči v Královéhradeckém kraji už více než čtyři stovky událostí v souvislosti s přetrvávajícím silným větrem. Nejčastěji odstraňují popadané stromy, větve nebo zabezpečují poškozené střechy. Hasiči jsou na takovéto mimořádné události připraveni a řádně školeni, procházejí mimo jiné například speciálním výcvikem pro práci s motorovou pilou a práci ve výškách.
   V současné době (14:00 hodin) hasiči na území Královéhradeckého kraje aktuálně zasahují u dalších asi sto čtyřiceti událostí. Operátoři tísňové linky 112 na Krajském operačním a informačním středisku nabírají i několik oznámení během jediné minuty. Už teď je tedy zřejmé, že očekávaná vichřice za sebou po poslední říjnové neděli zanechá velké materiální škody. Po tragické dopolední události v Jičíně, kdy pod spadlým stromem zemřel starší muž, se všechny odpolední události obešli naštěstí zatím bez zranění.
   Vítr ničil v odpoledních hodinách nejenom stromy, ale také střechy a konstrukce domů. Ve Zborovské ulici v Rychnově vichřice poškodila střechu na místní škole, poničena byla dále například plechová střecha na jednom z domů na Masarykově náměstí v Solnici také na Rychnovsku nebo na škole Boženy Němcové v Jaroměři. Uvolněné plechy ze střechy hrozily pádem na terminálu městské hromadné dopravy v Hradci Králové a nebo také na místní tělocvičně v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. V Doudlebách na Rychnovsku spadl strom na místní rekreační objekt a poničil ho. Ve všech případech se hasiči snažili zajistit poškozené konstrukce proti dalšímu poškození a likvidovali vzniklé škody.
   Vítr nešetřil ani dopravní značení a billboardy, k jejichž poškození došlo na mnoha místech podél silnic i ve městech, jako například na Rašínově třídě v Hradci Králové.
   Hasiči zasahují v maximálních možných počtech a pro případ potřeby jsou připravené i další zálohy, personálně posílena byla také směna operátorů na tísňové lince 112, tak aby bylo možné vyhovět všem volajícím oznamovatelům i v nestandardních podmínkách.

Aktualizace 29.10., 18:00 hodin:

   Od sedmé hodiny ranní do šesté hodiny večerní řešili profesionální a dobrovolní hasiči v Královéhradeckém kraji více než pět set událostí, převážně souvisejících s extrémním větrem. Situace se na Královéhradecku uklidnila až po páté hodině odpolední, kdy se hasiči po náročné směně začali vracet na své požární stanice. Na Krajském operačním a informačním středisku hasičů se jednalo o nejvyšší četnost nabíraných událostí v průběhu jednoho dne za posledních několik let. Operátoři tísňové linky 112 řešili až několik oznámení během jediné minuty a tato činnost plně zaměstnala na celý den deset operátorů, operačních techniků a operačních důstojníků.
   Hasiči ještě v odpoledních hodinách zasahovali například u utržené střechy na rodinném domě v Sekeřicích na Jičínsku, likvidovali strom, který spadl na chatu a strhl kus střechy a komín v Bělči nad Orlicí, nebo odstraňovali vyvrácený strom, který skončil na střeše školy v Hradci Králové – Kuklenách. Na mnoha místech spadlé stromy omezily provoz na pozemních komunikacích, například na křižovatce u Zdobnice na Rychnovsku. Stromy opět padaly také na železniční tratě, u Heřmanic nedaleko Nové Paky na Jičínsku musel před takovým stromem zastavit projíždějící vlak a vyčkat na jeho odstranění. Nejenom v těchto případech profesionální i dobrovolní hasiči poskytli pomoc a významně tak přispěli k likvidaci a eliminaci škod způsobených touto neobvyklou klimatickou situací.

Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima


 

Odkazy do noveho okna

Trutnovsko - Nové Dvory (2)

Trutnovsko - Nové Dvory (2) 

Detailní náhled

Trutnovsko - Nové Dvory (3)

Trutnovsko - Nové Dvory (3) 

Detailní náhled

Trutnovsko - Nové Dvory

Trutnovsko - Nové Dvory 

Detailní náhled

Trutnov - střecha

Trutnov - střecha  

Detailní náhled

Trutnov střecha (2)

Trutnov střecha (2) 

Detailní náhled

Trutnov střecha

Trutnov střecha 

Detailní náhled

Březovice (2)

Březovice (2) 

Detailní náhled

Březovice (3)

Březovice (3) 

Detailní náhled

Březovice

Březovice 

Detailní náhled

Hořice (2)

Hořice (2) 

Detailní náhled

Hořice (2)

Hořice (2) 

Detailní náhled

Nový Bydžov (2)

Nový Bydžov (2) 

Detailní náhled

Nový Bydžov

Nový Bydžov 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem