HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hořovičtí hasiči se na světové soutěži ve vyprošťování mezi elitu neprosadili

Ve dnech 15. – 18. října 2015 se družstvo ze stanice HZS Hořovice územního odboru Beroun zúčastnilo mistrovství světa ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Soutěž pořádala světová záchranářská organizace WRO (World Rescue Organisation) na pobřeží města Lisabon v Portugalsku. 

Letošní v pořadí už 17. ročník se skládal ze tří disciplín. První den byl připraven scénář dopravní nehody dvou vozidel se dvěma zraněnými osobami a časovým limitem 30 minut. V dalších dnech měly soutěžní týmy za úkol vyprostit jednu zraněnou osobu z havarovaného vozidla do deseti minut a třetí část měla scénář obdobný, ale s časovým limitem 20 minut.

Celá soutěž probíhala podle propozic WRO, které jsou odlišné od pravidel soutěží pořádaných v České republice, což bylo pro jinak velice dobře sehranou partu z Hořovic určitým hendikepem. Tým ve stanoveném čase nastoupil k registraci a poté byl odveden do prostoru šatny. Po ustrojení bylo družstvo odesláno k určenému boxu ke kontrole nářadí a pak odešlo do izolace. Na výzvu byl připravený tým odvezen vozidlem z izolace ke startu. V každé disciplíně byl časový limit a po jeho dosažení se ozval hvizd píšťalky rozhodčího, tím byl pokus okamžitě ukončen. Následoval brífink, na kterém bylo s týmem provedeno zhodnocení soutěžního pokusu a jeho bodová klasifikace. Jak se ukázalo, vůbec nebylo rozhodující, zda bylo nebo nebylo dosaženo cíle - tedy vyproštění zraněných osob. Podstatný byl pro rozhodčí postup při zásahu.

Družstvo HZS Středočeského kraje obsadilo celkově 27. místo z 33 soutěžních týmů. V každé disciplíně byl maximální počet bodů 550 - za taktiku a techniku po 200 bodech a v předlékařské pomoci 150 bodů. V disciplíně Complex na 30 minut náš tým zraněné nevyprostil v daném čase a obdržel 336 bodů (27. místo). V disciplíně Standard na 20 minut se také nepodařilo zraněného vyprostit v daném čase a zisk 361 bodů stačil na 26. místo. Nejlépe provedený pokus byl v disciplíně Rapid na 10 minut, kde hořovičtí hasiči vyprostili zraněného v čase 8:46 a obdrželi 380 bodů, což je zařadilo na 15. místo. Doprovodným programem byla soutěž určená pro paramediky nazvaná Trauma události, kde soutěžní skupiny řešily připravené traumatizující scénáře.

Všechny disciplíny absolvovalo družstvo ve složení: velitel npor. Zdeněk Laube, DiS., paramedik pprap. Jindřich Pacák, DiS., a hasiči-záchranáři nstržm. Jan Drnec, nstržm. Petr Nájemník, nstržm. Pavel Zálešák a nstržm. Miroslav Hrubec. Manažerem týmu byl ředitel ÚO Kladno plk. Ing. Tomáš Hradil.

Účast na letošním šampionátu podpořily HZS Středočeského kraje a Krajský úřad Středočeského kraje. Za podporu děkujeme i dalším sponzorům: Město Hořovice, Městys Komárov, DCK Holoubkov Bohemia a.s., Mubea spol. s.r.o. Žebrák, Zdeněk a Lukáš Krubnerovi, MUDr. Jan Skopeček - interní lékařství, kardiologie a endokrinologie, Plzeňský Prazdroj, Zdeněk Cháb - Bozet Žebrák, Holík International s.r.o., ALBIXON a.s., Lamina Komárov s.r.o. a NBE Corp. s.r.o.

npor. Zdeněk Laube, DiS.
velitel stanice HZS Hořovice
 

vytisknout  e-mailem