HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vyzkoušeli nový přístroj na měření oxidu uhelnatého v krvi v praxi

V topné sezóně se množí případy, kdy hasiči vyjíždí k úniku oxidu uhelnatého v obytných prostorech. Takové případy jsou pro zdraví lidí velmi nebezpečné. Hasiči mají nově k dispozici přístroj, který je schopný neinvazivně rozpoznat hladinu CO v krvi. 

Hradec Králové – únik nebezpečných látek do ovzduší – 20. 12. 07:22

Tichý zabiják, tak se přezdívá oxidu uhelnatému (CO) kvůli tomu, že není ani vidět ani cítit, ale je silně toxický. Štěstí měli obyvatelé domu v Úprkově ulici v Hradci Králové, kde tato velmi nebezpečná látka unikala z porouchaného kotle.

Majitele upozornil na oxid uhelnatý hlásič. Ten vždy spustí alarm při zaznamenání hodnot, které ještě nejsou zdraví škodlivé, ale už jsou přístrojem měřitelné. Na místo zásahu vyjela profesionální jednotka požární ochrany z hradecké centrální stanice. Hasiči po svém příjezdu skutečně naměřili zvýšenou koncentraci CO uvnitř objektu. V tu chvíli se v domě nacházely dvě osoby, obě byly naštěstí v pořádku a jejich ošetření nebylo nutné. Hasiči zde tak vůbec poprvé využili nový přístroj CO oxymetr, který dostali od Správy státních hmotných rezerv ČR. Díky němu jsou schopni změřit neinvazivní metodou hladinu oxidu uhelnatého v krvi u osob, které se nacházely v prostoru s výskytem oxidu uhelnatého nebo zplodin hoření.

Jednotka následně prostory domu odvětrala a vypnula kotel, který byl zdrojem úniku. Opakované měření už zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého v ovzduší neprokázalo.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Přístroj CO oxymetr má HZS Královéhradeckého kraje od Správy státních hmotných rezerv České republiky v ochraňování.

CO oxymetr.JPG

Odkazy do noveho okna

CO oxymetr

CO oxymetr 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem