HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči úspěšně zachránili sebevraha z bruntálského komína

            V noci ze čtvrtku na pátek 13.11.2015 zachránili profesionální hasiči (HZS MSK) z Bruntálu muže (ročník 1983) z vysokého komína bruntálské teplárny v Ruské ulici. Muž se měl pokusit skočit dolů z horního ochozu komína zhruba z výšky 65 metrů. Po zásahu hasičů-lezců nakonec ale skončil dobře - v rukou zdravotníků ZZS MSK.

            O muži, který měl sedět na komíně a vyhrožovat sebevraždou, bylo operační středisko hasičů informováno krátce po čtvrteční půlnoci. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) třemi vozidly, včetně automobilového žebříku AŽ 30 Camiva a specializovaného lezeckého družstva.

            Hasiči nejprve vyvezli výsuvným automobilovým žebříkem do výšky 30 metrů policejního vyjednavače, aby s ohroženým mužem navázal opětovný kontakt, protože při komunikaci ze země pomocí mobilního telefonu se už se odmlčel. Navázat opět komunikaci se už ale nepodařilo.

            Lezecké družstvo hasičů z Bruntálu bylo připraveno dole na zemi na případnou pomoc. Velkou nafukovací seskokovou matraci, kterou mají bruntálští profesionální hasiči ve výbavě, nešlo pod komín postavit - kvůli členitému terénu a technologii, která byla napojena na vysoký teplárenský komín.

            Po domluvě s velitelem policistů vyslali hasiči dva své lezce za mužem nahoru. Nejprve byli vyvezeni automobilovým žebříkem na ochoz v polovině komína, kde dlouho čekali na pokračující snahu o vyjednávání, pak se vydali po komínovém žebříku až nahoru za ohroženým mužem.

            Na horním ochozu jej přemluvili, aby si na tělo navlékl evakuační trojúhelník, a přivázali k němu jistící lano. Dolů se zachraňovaný muž a zachránce vydali společně - onen muž po komínovém žebříku a první z hasičů-lezců boční částí žebříku hned vedle něj. Druhý hasič muže jistil lanem shora.

            Po zdolání poloviny výšky komína už mohli hasiči muže opatrně spustit do koše automobilového žebříku. Takto jej dovezli až na pevnou zem, kde jej předali týmu zdravotníků ZZS MSK. Muž byl podchlazený a údajně ve špatném psychickém stavu.

Odkazy do noveho okna

zachranamuzkominBruntal (1)

zachranamuzkominBruntal (1) 

Detailní náhled

zachranamuzkominBruntal (2)

zachranamuzkominBruntal (2) 

Detailní náhled

zachranamuzkominBruntal (3)

zachranamuzkominBruntal (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem