HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči cvičili na vyřazeném autobusu MHD

(21.04.2023) Vyzkoušeli tak záchranné práce v praxi. 

V průběhu tohoto týdne absolvovaly tři směny profesionálních hasičů z Centrální hasičské stanice Zlín neobvyklý výcvik, který se uskutečnil v areálu Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Na vyřazeném autobusu si tak hasiči mohli vyzkoušet postupy záchranných prací a bylo se opravdu na co dívat.

16.jpeg
 

Výcvik byl na stanici hasičů zahájen teoretickou částí. Poté se hasiči se svou technikou přesunuli na Podvesnou do vozového depa DSZO. Tam pracovník dopravní společnosti poskytl hasičům technický popis vozidel, základní poznatky o jejich provozu, konstrukci, umístění důležitých prvků, a to i pro zásah na trolejbusech. Hasiči si při cvičení doplnili znalosti také o bateriových trolejbusech a elektrobusech, seznámili se bezpečnostními riziky, která souvisejí s elektrickým pohonem a napájením těchto vozů. Získali informace o napětí trakčních baterií, jejich umístění, o používané elektrovýzbroji, střešních jednotkách, umístění odpojovačů, nouzovém odpojení trakčních obvodů, aby se při záchranných pracích vyloučilo nebezpečí úrazu osob elektrickým proudem. Nechyběl ani popis trolejové napájecí sítě. Zásah u těchto vozidel není vůbec jednoduchý. Proto je velmi důležitá nejen teoretická znalost těchto vozů, ale i praktický nácvik.

7.jpeg
 

„V krizových situacích, při haváriích a dopravních nehodách, které se občas nevyhýbají ani vozidlům MHD, je práce záchranářů klíčová. Je při ní důležité, aby hasiči přesně věděli, jak se co nejrychleji dostat k osobám uvnitř vozidla v případě, že nelze použít běžné dveře. Nabídli jsme proto záchranářům dva naše vyřazované autobusy, aby si zásah na vozidle MHD prakticky vyzkoušeli,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň a dodal, že další vyřazené vozidla budou hasičům opět k dispozici.

Hasiči se rozdělili do dvou skupin a postupně prakticky vyzkoušeli instruktorem dané úkoly. Prvním z nich byla záchrana zraněných z autobusu. Zdá se to jako jednoduchý úkol. Ale opak je pravdou. Vnitřní prostory vozidla jsou malé a pro manipulaci se zraněným například na páteřové desce tu opravdu místa moc není. Další úkoly byly směřovány na práci s hydraulickým vyprošťovacím zařízením. K nadzvednutí vozu hasiči použili hydraulický válec a druhá skupina pneumatické vysokotlaké vaky. Bez povšimnutí hasičů nezůstala ani střecha vozidla. Po jejich zásahu zbyly ve střeše dva otvory.

Vyřazený autobus hasiči řádně využili. Dopravní společnosti tak patří velké poděkování za poskytnutí tohoto vozu, prostoru v areálu, ale i za odborný výklad.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

20.jpeg


 

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem