HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dvě kočky zachránili před utonutím ve vodě během víkendu hasiči v Hradci Králové a v Jaroměři

VIDEO: Kočičí plavkyně zachraňovali hasiči v pátek z Orlice v Hradci Králové na nábřeží U Přívozu a v neděli z Labe v Jaroměři. 

Zvířata patří ve statistikách hasičů k často zachraňovaným, obzvlášť pak kočky. Ty jsou v žebříčku mezi zachráněnými zvířaty jednoznačně na prvním místě. Záchrana kočky z vody však patří k ojedinělým případům, protože, jak je známo, kočky se spíše vody bojí. I přesto zaznamenali hasiči za uplynulý víkend hned dva takové případy, a to v Hradci Králové a v Jaroměři.

Nejen s hašením požárů a zásahy při dopravních nehodách, si musí hasiči umět poradit. Často se také setkávají se záchranou osob nebo zvířat, ať už z výšky, ale i z vody. A poslední zmiňovaný případ si vyzkoušeli nejprve v pátek odpoledne hradečtí hasiči přímo před stanicí na nábřeží U Přívozu, kde protéká řeka Orlice. Z koryta zde totiž zachránili jedno ustrašené kotě. Kočka seděla na konstrukci sloupu s ukazatelem stavu vody, kam se dostala z řeky, a nemohla se hnout z místa, aniž by neskončila opět ve vodě. Jeden z hasičů se tak oblékl do suchého obleku, bázlivou kočku chytil a z vynesl ji z vody ven. Bez pomoci by se kotě nejspíše utopilo. Další kočku – plavkyni zachránili z Labe jaroměřští profesionální hasiči v ulici 5. května. Kočka uvízla na naplavenině uprostřed řeky. Pomocí člunu se k ní hasiči dostali a vypustili ji do přírody.

Zde najdete krátké video, jak probíhala záchrana kočky na nábřeží U Přívozu v Hradci Králové.

Ročně zachrání hasiči v Královéhradeckém kraji desítky zvířat, jen za loňský rok zasahovali při záchraně zvířete asi v padesátce případů. Kočka patří k těm nejčastěji zachraňovaným, kdy se typicky vyšplhá do několikametrové výšky v korunách stromů a nemůže slézt dolů. K často zachraňovaným patří ale také psi nebo uvízlí ptáci.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO A VIDEO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

TP Jaroměř kočka (1)

TP Jaroměř kočka (1) 

Detailní náhled

TP Jaroměř kočka (2)

TP Jaroměř kočka (2) 

Detailní náhled

TP Hradec Králové kočka (1)

TP Hradec Králové kočka (1) 

Detailní náhled

TP Hradec Králové kočka (2)

TP Hradec Králové kočka (2) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem