HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Druhý stupeň poplachu při požáru zemědělského objektu v Jílovišti

Na Nový rok, krátce po 21. hodině, přijala operátorka tísňové linky středočeských hasičů hovor oznamující požár haly s balíky sena a slámy v obci Jíloviště v okrese Praha-západ.  

mapa.jpg

Po příjezdu hasičů na místo události bylo zjištěno, že požárem je zasažen téměř celý asi čtyřicet metrů dlouhý objekt, který je rozdělen do několika sektorů. Vzhledem k rozsahu požáru a nasazení šesti jednotek byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Na místě byly profesionální jednotky z Řevnic a pražského Radotína a JSDH obcí Dobřichovice, Mníšek pod Brdy, Mokropsy-Černošice a Jíloviště. Později byli přivoláni i dobrovolní hasiči z Dolních Břežan a Karlštejna.

V objektu bylo uskladněno obrovské množství balíků sena a slámy, což značně urychlovalo šíření požáru do všech částí, a také různá zemědělská technika. Hasičům se hned na začátku podařilo vytáhnout a před plameny uchránit kombajn. Zásah byl rozdělen na tři úseky a byl veden pěti vodními proudy. Potřebná voda byla na požářiště dopravována kyvadlově z čerpacího stanoviště na vodním zdroji v Jílovišti. Ve spolupráci s majitelem byl zajištěn nakladač pro vyvážení balíků z objektu na přilehlé pole, kde část jednotek materiál dohašovala a prolévala vodou. Starosta obce zajistil pro zasahující hasiče teplé ochranné nápoje a zařídil také posyp namrzajících místních komunikací solí.

Vzhledem k dlouhodobému nasazení hasičů si řídící důstojník vyžádal na místo týlový kontejner z HZS Rakovník, který střídajícím hasičům poskytl v mrazivé noci zázemí. O pomoc byl požádán i Záchranný útvar HZS ČR ve Zbirohu, který do Jíloviště vyslal speciální techniku pro efektivnější vyskladňování hal (manipulátor JCB 525).

Požár byl lokalizován krátce po druhé hodině, ovšem hasební práce pokračovaly celou noc. Jedna třetina balíků, které byly požárem zcela zasažené, byla ponechána v objektu a kontrolovaně dohoří. Po vystřídání jednotek byl v půl osmé ráno snížen stupeň poplachu na první. Kolem poledne byl zásah ukončen s tím, že se na místě budou až do dalšího dne střídat dobrovolné jednotky z Jíloviště a Karlštejna, které zajistí dohled na dohořívání zbylých balíků. Místo opět prohlédl i vyšetřovatel požárů, který spolupracuje s Policí ČR na objasnění příčiny vzniku požáru.

Přímá škoda byla předběžně vyčíslena na 800 tisíc korun, uchráněné hodnoty na 150 tisíc. Při požáru i jeho náročné likvidaci nikdo nebyl zraněn.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem