HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dostavba zázemí pro výcvikové zařízení Raspenava

V katastrálním území města Raspenavy (nedaleko od stanice Raspenava) je od roku 2016 vybudováno výcvikové zařízení, které slouží k provádění odborné přípravy, nácviku taktických postupů, pohybů jednotlivých složek IZS a nácviku společné práce základních složek IZS Libereckého kraje. 

Zařízení je určeno pro výcvik příslušníků profesionálních jednotek, členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Libereckého kraje, příslušníků Policie ČR a zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. V rámci výcviku lze ve výcvikovém zařízení nasimulovat reálné podmínky při zdolávání požáru. V roce 2018 došlo k rozšíření a modulovému doplnění kontejnerů včetně jejich propojení. Současně byly zakoupeny dva kontejnery na uskladnění topného materiálu.

hzslkhzslkV roce 2019 poskytl Liberecký kraj HZS Libereckého kraje účelovou dotaci z Krizového fondu Libereckého kraje na projekt “Dostavba zázemí pro výcvikové zařízení Raspenava“ ve výši 400 tis. Kč. Dotace byla určena na vypracování projektové dokumentace pro územní a stavební řízení, dokumentace pro provedení stavby a na výkon inženýrské činnosti pro vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Projekt se podařilo zrealizovat ve stanoveném termínu do 30.9.2020. Vlastní realizace výstavby se předpokládá v roce 2021 – 2022.

V rámci dostavby zázemí pro výcvikové zařízení Raspenava dojde k revitalizaci stávajících prostor stanice Raspenava a přístavbě části stanice. Cílem je zajištění dostatečných prostorových kapacit s ohledem na výukové, skladovací i hygienické prostory a potřeby. Pro zefektivnění stávajícího výcviku v tomto zařízení v současné době chybí:

•           Prostory šaten pro lektory i frekventanty, skladovací prostory pro vybavení k výcviku,

•           Učebna pro provádění teoretické odborné přípravy, která předchází praktickému výcviku a je nedílnou součástí výcviku,

•           Sociální zařízení pro očistu a osobní hygienu lektorů i frekventantů po výcviku samotném,

•           Zázemí CHTS - důležité pro akceschopnost použitých technických prostředků (údržba dýchací techniky účastnících se jednotek i   lektorů a dalších prostředků).

Autor: plk. Ing. Mgr. Jiří Pokorný, vedoucí oddělení PSM

Dostavba zázemí pro výcvikové zařízení RaspenavaDostavba zázemí pro výcvikové zařízení Raspenava

vytisknout  e-mailem