HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Denní chléb hasičů a záchranářů jsou v poslední době zejména dopravní nehody.

Narůstající počet dopravních nehod byl podnětem společného výcviku hasičů z Centrální hasičské stanice Zlín a záchranářů Zdravotnické záchranné služby ve Zlíně. Po úvodním sdělení předpokládaných výstupů z výcviku a programu celého dne, se hasiči a záchranáři přesunuli i přes deštivé počasí do výcvikového areálu hasičského záchranného sboru, kde byly připraveny tři modelové situace, se kterými se týmy jednotlivých složek musely společně „poprat“. 

Nejdříve nacvičovali postupy při zajištění místa dopravní nehody, stabilizace vozidel, samotné vyprošťování a záchranu zraněných z havarovaných vozidel. Poté, aby výcvik nebyl jednotvárný, měly složky integrovaného záchranného systému za úkol vyproštění a záchranu zraněné osoby ze sklepního prostoru s omezeným prostorem k pohybu.

Celý výcvik probíhal s důrazem na kvalitní fixaci pacienta s ohledem na zranění páteře a neméně důležitým aspektem byla šetrnost vyproštění osoby.

Hasiči i záchranáři se shodli, že přínos těchto výcviků ve formě modelových situací je největším přínosem, a tak je jisté, že se akce tohoto typu budou v budoucnu opakovat.

Autor: mjr. Ing. Miroslav Sýkora - velitel centrální hasičské stanice ve Zlíně, HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem