HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení hasičů v MŠ Martinice

(30.10.2023) Děti se dívaly na práci hasičů. 

Zajímavé pondělní dopoledne zažily dnes dopoledne děti Mateřské školy v Martinicích na Kroměřížsku, kde byl simulován požár v kuchyňce v prvním patře budovy. Pár minut po deváté hodině dopolední ředitelka školky zavolala na tísňovou linku hasičů a požár oznámila. Do příjezdu hasičů evakuovaly paní učitelky děti, které se přesunuly do zahrady školky. Po příjezdu hasičů, tak všichni mohli sledovat práci profesionálních i dobrovolných hasičů. 

14.jpg
 

Taktické cvičení jednotek zahrnovalo nejen samotné vyhledání místa požáru a jeho následnou likvidaci, ale i evakuaci jedné paní učitelky a jedné holčičky, které zůstaly v horním patře budovy a bez pomoci nebyly schopny opustit daný prostor. Hasiči je tak ihned po nalezení bezpečně vyvedli ven. Obě vyvázly bez zranění. Dále hasiči prohledávali další prostory budovy, neboť bylo podezření, že se uvnitř hořícího objektu plného kouře nachází ještě jedna osoba, a to starosta obce Pavel Fiurášek. O chvíli později ho hasiči nalezli bezvládně ležet v kanceláři obecního úřadu, nacházející se v zasažené budově. Ihned ho vynesli ven z budovy a do příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby mu poskytovali první předlékařskou pomoc. Ale tímto scénář taktického cvičení nekončil. Jednomu ze zasahujících hasičů se při hašení uvnitř budovy udělalo nevolno. Z budovy mu pomohl další kolega, který jej vyvedl ven na čerstvý vzduch a poskytl mu taktéž první předlékařskou pomoc. 

13.jpg
 

Cílem cvičení bylo prověřit připravenost, akceschopnost a součinnost profesionálních a dobrovolných jednotek. Taktéž procvičit evakuaci malých dětí i zaměstnanců, nacházejících se v budově školky. Děti vše s úsměvem za pomoci svých paní učitelek zvládly na jedničku. Po ukončení cvičení si tak za odměnu vyzkoušely výstroj zasahujících hasičů a prohlédly si cisternu včetně jejího vybavení. Velké překvapení pro paní učitelky měl připravené i pan starosta. V prostoru zahrady zapálil táborák, ne však k opékání špekáčků, ale k hašení. Paní učitelky si tak pod odborným dozorem měly možnost vyzkoušet práci a manipulaci s práškovým hasícím přístrojem. Poslední plameny na závěr uhasil pan starosta. 

🚒 Zasahující jednotky:
HS Holešov
JSDHO Holešov
JSDHO Martinice

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

30.jpg
 

   

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem