Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno - 26.2.2014 - využití simulačních technologií v kurzech Takticko-strategického řízení

V rámci zvyšování kvality výuky a výcviku a reagování na požadavky výkonu služby budeme v roce 2014 zavádět v kurzech Takticko-strategického řízení nácvik rozhodovacího procesu členů štábů IZS (štáb velitele zásahu, krizový štáb hejtmana apod.) za použití simulačního systému. 

nehoda v průmyslové zóněnehoda v průmyslové zóně
Pokračujeme tak v naší dlouhodobé snaze:
1) rozšířit možnosti výcviku rozhodovacího procesu při zásahu,
2) maximálně přiblížit výcvik realitě, a to i v případě rozsáhlých a dlouhotrvajících mimořádných událostí, které není možné cvičit prakticky (z časových, finančních i organizačních důvodů).

První zkušenosti s využitím počítačové technologie při výcviku velitelů jsme začali sbírat již v roce 2011. Od roku 2013 realizujeme tento typ výcviku v kurzech Taktického řízení, a to díky velmi dobré spolupráci s Centrem simulačních a trenažérových technologií Armády ČR v Brně, kde cvičí i HZS JMK.

V současnosti budujeme specializovanou učebnu pro trénink rozhodovacího procesu. Podařilo se nám získat výsledek výzkumného projektu „Výzkum využití simulačních technologií pro přípravu a výcvik příslušníků a štábů IZS“, díky čemuž disponujeme softwarem umožňujícím simulaci mimořádné události na předem připravených cvičných scénářích. Program je určen pro výcvik rozhodovacího procesu na strategické úrovni řízení zásahu. Více o tomto simulačním systému můžete nalézt v aktualitách ze dne 15. 10. 2013 a 14. 2. 2014.

Do budoucna hodláme pořídit i simulační program pro nácvik rozhodovacího procesu na taktické úrovni řízení zásahu.


por. DiS. Zuzana Kupková

vytisknout  e-mailem