HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Anketa Hasič roku 2023, z Pražského hradu si v několika kategoriích odnesli prestižní ocenění i zástupci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje

Španělský sál Pražského hradu, hostil, ve čtvrtek 11.4.2024, již 15. ročník ankety Hasič roku. 

Profesionální hasiči si tak za přítomnosti 1. místopředsedy vlády ČR a ministra vnitra Mgr. Víta Rakušana, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR, genpor. Ing. Vladimíra Vlčka, Ph.D., MBA, a dalších významných hostů, převzali ocenění za svou práci a činy.

Anketa Hasič roku je vyhlašována ministrem vnitra již od roku 2009 a v letošním roce vybírala odborná porota vítěze z celkem 72 nominací v 6 kategoriích.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) uspěli hned v několika kategoriích. V kategorii Hasič roku se na třetí příčce umístil pprap. Pavel Kurečka z hasičské stanice v Ostrava-Fifejdy. Ten 26.4.2023, v době svého osobního volna, zachránil při dopravní nehodě v Ostravě cyklistku, která zůstala, po střetu s trolejbusem, zaklíněna pod jeho předním kolem. Oceněný příslušník si všiml sražené ženy pod vozidlem a duchapřítomně zajel svým osobním vozidlem před trolejbus a tímto manévrem trolejbus, který ženu vláčel, zastavil, poté zavolal na linku 112 a informoval o události, zahájil první pomoc a monitoring životních funkcí postižené ženy. Před příjezdem zdravotnické záchranné služby se žena probrala z bezvědomí a snažila se zvednout, čemuž se snažil zabránit a uklidnit ji, aby nedošlo k ještě většímu zranění nohy, která byla stále zaklíněná pod kolem vozidla. Do příjezdu jednotky HZS MSK koordinoval postup přijíždějících policejních jednotek a následně po příjezdu jednotky hasičského záchranného sboru a posádky zdravotnické záchranné služby na místo zásahu ještě spolupracoval s těmito jednotkami na vyproštění ženy a jejímu předání do péče Zdravotnické záchranné službě.

Stříbrnou příčku si v kategorii Kolektiv roku odnesli členové pracovní skupiny pořadu „Zachraň se kdo můžeš“, jmenovitě plk. Ing. Miloš Střelka, plk. Ing. Radek Zeman, npor. Ing. Lukáš Popp a por. Ing. Klára Pochová. Členové oceněné pracovní skupiny se v roce 2023 výrazně podíleli na seznamu oslovovaných složek pro natáčení pořadu a tvorbě dvou dílů pořadu „Zachraň se, kdo můžeš!“ s názvy „Hasičský záchranný sbor“ a „Tísňová linka 112“. Ve spolupráci se scénáristkou a dramaturgyní České televize MgA. Hanou Grigarczikovou vytvořili scénáře pro oba díly pořadu dle možností prostředků a prostor HZS MSK.

Nejvyšší, zlatou příčku, obdržel v kategorii Velitel roku, plk. Ing. Jiří Němčík, MBA. Ten je dlouhodobě členem speciálních odřadů USAR a WASAR, a to na pozici velitele odřadu. Prošel mnoha mezinárodními cvičeními, jak v rámci organizace INSARAG, tak Mechanismu civilní ochrany Evropské unie včetně certifikačních a recertifikačních cvičení USAR a WASAR odřadů. Oceněný je členem asociace The European Emergency Number Association, taktéž participoval v mnoha mezinárodních projektech, např. WaterSAVE, ESENet, DIRECT, EASeR atd., a dlouhodobě se aktivně účastní mezinárodních cvičení modulů Mechanismu civilní ochrany Evropské unie v pozici trenéra účastnících se mezinárodních speciálních týmů. V únoru roku 2023 se zúčastnil, v pozici velitele odřadu, zásahu těžkého USAR odřadu při ničivém zemětřesení v Turecku, na což ve stejné pozici navázal i v březnu v rámci mezinárodního cvičení v Palestině a Izraeli a následně v červnu při reklasifikačním cvičení USAR odřadu. Na přelomu srpna a září velel nasazení 1. rotace odřadu pro pozemní hašení lesních požárů při největším požáru v Evropě od roku 2000 v Řecku.

Naši příslušníci byli oceněni i v rámci dalších kategorií, konkrétně v kategorii Zásah roku a Kolektiv roku.

V kategorii Zásah roku byl na prvním místě oceněn těžký USAR tým, který zasahoval v únoru 2023 při zemětřesení v Turecku. Tento tým byl složený ze segmentů HZS Moravskoslezského kraje a HZS hl. m. Prahy, kynologů se psy a lékařů. Na vyhledávání a vyprošťování osob v sutinách pracoval téměř nepřetržitě po dobu 10 dní. 

V kategorii Kolektiv roku, zvítězil tým, který v loňském roce připravil povinnou rekvalifikaci českého USAR týmu, který obhájil nejvyšší úroveň připravenosti na zásah kdekoli ve světě. Připravené cvičení musí splnit standardy a požadované body metodiky dozorujících mezinárodních organizací a kompletně nasimulovat všechny činnosti USAR týmu. Součástí tohoto vítězného týmu byli rovněž příslušníci HZS MSK.

Odkazy do noveho okna

2024_04_12_hasic_roku_6

2024_04_12_hasic_roku_6 

Detailní náhled

2024_04_12_hasic_roku_7

2024_04_12_hasic_roku_7 

Detailní náhled

2024_04_12_hasic_roku_8

2024_04_12_hasic_roku_8 

Detailní náhled

2024_04_12_hasic_roku_13

2024_04_12_hasic_roku_13 

Detailní náhled

2024_04_12_hasic_roku_15

2024_04_12_hasic_roku_15 

Detailní náhled

2024_04_12_hasic_roku_17

2024_04_12_hasic_roku_17 

Detailní náhled

2024_04_12_hasic_roku_18

2024_04_12_hasic_roku_18 

Detailní náhled

2024_04_12_hasic_roku_19

2024_04_12_hasic_roku_19 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem