HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ani extrémní mráz neodradil hasiče od výcviku

(11.1.2017) Výcvik profesionálních hasičů ze stanice Uherský Brod na zamrzlé vodní ploše. 

K dnešnímu výcviku záchrany osob z vody byla vybrána nádrž Ordějov, která se nachází mezi obcemi Bánov, Suchá Loz a Bystřice pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku. S ohledem na velmi nízké teploty, které v našem kraji panují už několik dnů, lze výcvik označit za opravdu extrémně náročný. V době výcviku se totiž teplota vzduchu blížila k mrazivým patnácti stupňům pod nulou. Je ale jasné, že ke skutečnému zásahu může dojít i za těchto podmínek a hasiči musí být na něj připraveni.

Po vytvoření otvoru v ledové vrstvě pomocí motorové pily se hasiči pustili do procvičování různých variant záchrany osoby. K tomu využívali standardních prostředků z výbavy svých zásahových vozidel.

Ti, kteří zůstali na zamrzlé ploše oblečení do zásahových obleků a zimních doplňků a jistili pomocí lan své kolegy, snášeli výcvik o poznání lépe než ti, kteří se museli v neoprenových oděvech zanořit do ledové vody. Všichni, i ti dnešním extrémním počasí více zkoušeni, ale tento výcvik zvládli bezchybně. A je tak jasné, že na případný ostrý zásah jsou hasiči ze stanice Uherský Brod bezvadně připraveni.

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem