Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Měsíc květen pohledem hasičů

4. 6. 2021 (MF) - S požárem ve zvláštním stupni požárního poplachu bojovali hasiči v Ostravě-Vítkovicích. Po celé České republice pak hasiči pomáhali u více či méně závažných dopravních nehod, likvidovali následky přívalových dešťů, lovili auta z vodních toků a nádrží, ve Středočeském kraji zachraňovali ornitologa z vysokého stromu, který zůstal viset ve výšce při kroužkování datlů a v Jižních Čechách pomáhali s čištěním čapího hnízda. Podrobnosti nejen o těchto událostech si můžete přečíst v našem květnovém přehledu. 


 

POŽÁRY



Požár bioplynové stanice

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen v úterý, 4. května 2021, v 15:17 hodin pro 9 jednotek požární ochrany, které  vyjely k požáru bioplynové stanice v Dětřichově u Moravské Třebové v Pardubickém kraji. Požárem byla zasažena jedna doskladňovací nádrž, a to po předchozí explozi.

Hasiči nasadili potřebný počet proudů s pěnou na zasaženou nádrž a druhou nádrž bylo nutné ochlazovat. Silná plastová plachta umístěná na poškozené nádrži se rozletěla do asi stometrové vzdálenosti.  Při explozi byly zraněny 3 osoby, které se buď nadýchaly zplodin hoření, nebo se popálily. (Sílu exploze ale nelze srovnávat s explozí nádrží s ropnými produkty). Na místo zásahu byla zřízena kyvadlová doprava vody. Hasiči museli pomocí termokamery vyhledat ohniska požáru a postupně je dohašovat, a to i z výškové techniky.

Zásah komplikovaly silné poryvy větru, a navíc hasiči pracovali v prostředí s nebezpečím výbuchu (bioplyn). Toto nebezpečí přetrvávalo i v době, kdy se tu pohybovali vyšetřovatelé hasičů.

Plameny se podařilo dostat pod kontrolu v 16:23 hodin. Hasební práce pokračovaly až do 20:28 hodin, kdy se podařilo hasičům oheň zcela zlikvidovat. Poté bylo nutné ještě za pomoci manipulátoru odstranit zbytky roztrhané plachty z poškozené nádrže. Zásah byl ukončen ve 22:30 hodin. Až do středeční ranní hodiny střežila nádrže dobrovolná jednotka hasičů.

Příčinou výbuchu a následného požáru byla dle vyšetřovatelů s největší pravděpodobností iniciace výbušné směsi výbojem statické elektřiny. Předběžně byla škoda vyčíslena na 1 až 2 miliony korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/2021-kveten-pozar-bioplynove-stanice.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/vysetrovatele-uz-vedi-co-zpusobilo-explozi-s-naslednym-pozarem-v-bioplynove-stanici.aspx



Na Břeclavsku způsobil požár vysokou škodu

Ve středu, 5. května 2021, v ranních hodinách vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k nahlášenému požáru rodinného domu v obci Novosedly na Břeclavsku. Vyhlášen byl 2. stupeň požárního poplachu. JMK_požár RD v obci Novosedly na Břeclavsku_pohled na zasahující hasiče a na hořící dům.jpg

Operační středisko HZS Jihomoravského kraje vyhlásilo poplach 10 hasičským jednotkám. Plameny zasáhly střechu a dvůr rodinného domu. Hasiči proto museli proti ohni nasadit až 5 vodních proudů. Podařilo se jim zabránit rozšíření na okolní objekty a plameny byly po půl hodině pod kontrolou. 

Následovalo dohašování a také spolupráce s přivolaným statikem, který určil, že poškozená štítová zeď musí být částečně stržena. Hasiči tedy rozebrali narušené zdivo a místo vytyčili páskou. 

Zásah byl na místě ukončen krátce před 11. hodinou. 

Předběžně odhadnutá škoda je 1,2 mil. korun. Jednotkám se podařilo uchránit majetek za 3,5 milionu. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektrickém zařízení. 

https://www.hzscr.cz/clanek/na-breclavsku-zpusobil-pozar-vysokou-skodu.aspx



Při požáru železného šrotu a plastových tonerů v Ostravě byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu, nasazeny byly dva vrtulníky

Zvláštní stupeň požárního poplachu byl vyhlášen v pondělí, 10. května 2021, při požáru železného šrotu a autovraků k likvidaci v Ostravě - Vítkovicích. 

Událost byla na tísňovou linku HZS Moravskoslezského kraje ohlášena sedm minut před osmou hodinou ranní. K zásahu bylo postupně v průběhu dopoledne vysláno celkem 34 hasičských jednotek, spolu s nimi rovněž jednotka Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína.

Po příjezdu na místo byl materiál zasažen plameny v plném rozsahu, z hromady se ozývaly detonace. Na místě došlo k požáru hromady plastových tonerů, přibližně 1 500 tun autovraků a kovového šrotu a také 600 tun drceného recyklátu.

Hasiči k likvidaci nasadili vodu i pěnu - u události zasahovaly i speciální kombinované hasicí automobily, obrněná cisternová automobilová stříkačka i pětinápravový velkoobjemový speciál Tatra. Povolán byl kontejner se zásobou pěnidla.

Velitel zásahu povolal na místo policejní vrtulník s hasicím babmbivakem. V průběhu zásahu jej doplnil druhý, který vykrýval čas potřebný na doplňování paliva prvního stroje.

Deset minut po půl jedenácté byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Ten se vyhlašuje například, pokud je nutné složky při společném zásahu v místě zásahu koordinovat velitelem zásahu za pomoci štábu velitele zásahu a místo zásahu rozdělit na sektory a úseky, popřípadě pokud společný zásah složek vyžaduje koordinaci na strategické úrovni.

Velitel zásahu vydal cestou krajského operačního a informačního střediska doporučení občanům nevycházet a nevětrat. Na místo vyjel speciální automobil chemické laboratoře HZS MSK, který prováděl měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší.

Kolem 15. hodiny došlo k lokalizaci požáru, takže nedocházelo k dalšímu šíření. Počty jednotek se snížily na 10. Hasiči rozebírali pomocí bagrů ohořelé vraky a dohašovaly místa, odkud stoupal dým. Poslední hasiči opustili místo zásahu kolem šesté hodiny ranní.

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-pozaru-zelezneho-srotu-a-plastovych-toneru-v-ostrave-byl-vyhlasen-zvlastni-stupen-pozarniho-poplachu-nasazeny-byly-dva-vrtulniky.aspx



Zasahujeme u požárů porostů

Od soboty 8. května do úterý 11. května 2021 vyjížděli hasiči HZS Jihomoravského kraje k 30 požárům lesních a travních porostů. Šestkrát vyhlásili 2. stupeň požárního poplachu. V úterý odpoledne si požár na Blanensku vyžádal nasazení stovky hasičů a vyhlášení 3. stupně požárního poplachu. 

V pondělí jednotky zasahovaly u rozsáhlého požáru paseky poblíž obce Veselka na Blanensku. Zásah trval přibližně 4 hodiny a byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu. K hašení využili hasiči také vrtulník Policie ČR s hasícím vakem. Plameny zasáhly plochu asi 150x100 metrů a způsobily škodu za 5 000 korun. Jejich příčinou bylo pálení klestí.  

V úterý před půl dvanáctou dopoledne byly vyslány jednotky k dalšímu rozsáhlému požáru porostu. Tentokrát na Tišnovsku u obce Hluboké Dvory. Operační středisko vyhlásilo 2. stupeň požárního poplachu. Pomocí 10 vodních proudů se podařilo dostat oheň v lese pod kontrolu. Vzniklá škoda se vyčísluje. Vyšetřovatel pracuje s verzemi nedbalosti či úmyslného zapálení. 

Odpoledne na tísňové lince přijali hlášení o dalších požárech v lesích na Tišnovsku a Blanensku. Nejprve vyjeli k obci Níhov. Plameny zde zachvátily porost na ploše 400x400 m. Sedmi vodními proudy se 13 jednotkám hasičů podařilo požár lokalizovat za necelé tři hodiny od ohlášení. Požár zde nezpůsobil škodu.

O pět minut později vyjely jednotky k požáru v lese nedaleko obce Černovice na Blanensku. Zde požár pohltil 2 hektary mladých stromků a území po těžbě. V době příjezdu první jednotky byl požár již značně rozšířen. Velitel zásahu si vyžádal vyhlášení druhého a posléze třetího stupně požárního poplachu.

Celkem stovka profesionálních a dobrovolných hasičů z devatenácti jednotek nasadila do boje proti ohni celkem třináct vodních proudů. Na pomoc přiletěl také policejní vrtulník s hasícím vakem. Ten provedl celkem patnáct shozů. Požár jsme dostali pod kontrolu za dvě a půl hodiny od ohlášení. Úplnou likvidaci ohlásil velitel zásahu před dvacátou hodinou.

Zásah zde komplikoval pro techniku těžce přístupný lesní terén, silný vítr a nedostatek hasební vody, která se na požářiště musela dopravovat kyvadlově z vodní nádrže v obci Černovice.  Co bylo příčinou vzniku požáru, zůstává v šetření. Vyšetřovatel předběžně odhadl škodu na 150 tis. korun

Odpolední situaci dále zkomplikoval opět lesní požár v obci Osiky na Tišnovsku. Ten nám byl ohlášen v 15:18 hod. Během půl hodiny tedy jednotky z Blanenska a Tišnovska vyjely ke třem rozsáhlým požárům. V Osikách hořela hrabanka na ploše 70 x 70 m. Nasadili jsme 5 vodních proudů a zásah zde ukončili po 18. hodině. Příčina a vzniklá škoda zůstává v šetření.

https://www.hzscr.cz/clanek/zasahujeme-u-pozaru-porostu.aspx



Požár rodinného domu způsobil škodu 40 milionů

V pondělí, 31. května 2021, krátce před půl šestou odpoledne přijalo operační středisko středočeských hasičů informaci o požáru střechy rodinného domu v Horoměřicích v okrese Praha-západ. 

Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotky z Kladna a Roztok a dobrovolné hasiče z Horoměřic. V rámci mezikrajské výpomoci vyjela jednotka HZS hl. města Prahy z Petřin a také jednotka Letiště Václava Havla Praha. Po příjezdu k události a provedeném průzkumu jednotky zjistily, že jde o požár rodinného domu o rozloze 200 metrů čtverečních, kdy nejvíce bylo zasaženo podkroví a střecha.

Hasiči v dýchací technice zasahovali čtyřmi vodními proudy a za využití výškové techniky. Vzhledem k velké členitosti objektu bylo požářiště rozděleno do dvou úseků. Zároveň bylo třeba zajistit větší počet hasičů, proto velitel zásahu vyhlásil druhý stupeň poplachu a požádal o posily. Na místě tak zasahovalo celkem 13 jednotek hasičů.

Krátce po 19. hodině byla nahlášena lokalizace – oheň se podařilo dostat pod kontrolu a dále se nešířil. Hasiči přistoupili k rozebírání střešní konstrukce a k vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek.

Na objasnění příčiny vzniku požáru spolupracuje vyšetřovatel HZS Středočeského kraje s experty Technického ústavu požární ochrany Praha. Škoda byla předběžně vyčíslena na 40 milionů korun, hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši 20 milionů korun. Celá událost se obešla bez zranění.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-rodinneho-domu-zpusobil-skodu-40-milionu.aspx



 

DOPRAVNÍ NEHODY



Střet vlaku a nákladního auta v Písku

Profesionální hasiči ze stanice Písek, dobrovolní hasiči obcí Písek a Protivín a podnikoví hasiči SŽ České Budějovice byli ve středu, 5. května 2021, odpoledne vysláni do Dobešické ulice v Písku v Jihočeském kraji, kde byl na železničním přejezdu nahlášen střet vlaku s kamiónem. 

Průzkum na místě ukázal, že při střetu osobního vlaku a kamiónu s návěsem utrpěly zranění dvě osoby. Devět cestujících hasiči evakuovali. Kamión měl utržený a zcela zničený návěs, u vlaku se vykolejil jeden vagón. Další průzkum ukázal, že nedošlo k žádnému masivnímu úniku provozních kapalin. Hasiči provozní látky z nádrží kamiónu přečerpali do sudů. Po 18. hodině byla nehoda předána hasičům SŽ České Budějovice, ostatní jednotky zásah ukončily.

https://www.hzscr.cz/clanek/stret-vlaku-a-nakladniho-auta-v-pisku.aspx



Vozidlo se po nárazu téměř rozpůlilo

Ve středu, 5. května 2021, krátce před jednou hodinou odpolední havaroval řidič osobního vozidla tovární značky Ford na ulici Okružní ve Zlíně. Muž, jedoucí ve směru od Kocandy do centra města, sjel se svým autem mimo silnici do prostoru parkoviště, kde poškodil několik vozidel.ZLK_DN ve Zlíně, ktde řidič sjel z komunikace a naboural několik aut na parkovišti_pohled na nabourané vozy.jpg

Naštěstí se v daný okamžik na parkovišti nikdo nenacházel. Při nehodě došlo téměř k rozpůlení vozidla, které se přetočilo na střechu a řidič v něm zůstal zaklíněn hlavou dolů v bezpečnostních pásech. Městští strážníci i státní policisté se muže snažili z vozu vyprostit, ale marně. Hasiči k vytažení muže použili hydraulické vyprošťovací zařízení a muže vytáhli z vraku vozidla ven. Poté jej předali do péče posádce zdravotnické záchranné služby. Hasiči na místě nehody provedli protipožární opatření. Dále stabilizovali vozidlo proti pohybu pomocí klínů a stabilizační tyče. U vozidla došlo k úniku provozních kapalin, které zasypali sorbentem a zamezili dalšímu úniku.

Po zadokumentování místa nehody Policií ČR provedou hasiči závěrečný úklid vozovky.

https://www.hzscr.cz/clanek/vozidlo-se-po-narazu-temer-rozpulilo.aspx



Tragický čtvrtek na silnicích Zlínského kraje

Otrokovičtí profesionální hasiči v noci ze čtvrtka 13. května na pátek 14. května 2021 zasahovali u vážné dopravní nehody, která se stala krátce po desáté hodině večerní v Otrokovicích - Kvítkovicích na Zlínsku. Po příjezdu na místo hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o střet nákladního auta s osobním. Z vozidla tovární značky BMW vyprostili dvě vážně zraněné osoby, které předali do péče posádce zdravotnické záchranné služby. Spolujezdec z osobního vozidla zraněním po převozu do nemocnice podlehl. Řidič nákladního auta vyvázl bez zranění.

Hasiči u vozidel provedli protipožární opatření a zasypali sorbentem uniklé provozní kapaliny.

Provoz byl v místě nehody několik hodin omezen a policisté řídili dopravu.

Nakonec hasiči provedli závěrečný úklid vozovky a po třetí hodině v noci se vrátili zpět na svou stanici.

https://www.hzscr.cz/clanek/tragicky-ctvrtek-na-silnicich-zlinskeho-kraje.aspx



Provoz na dálnici zastavila nehoda

V úterý, 25. května 2021, krátce před 10. hodinou dopoledne vyslalo operační středisko jednotky k nehodě na dálnici D1. Jeden člověk se zranil. Provoz na Brno byl zastaven. 

K nehodě na 217. km D1 ve směru na Brno mělo naše operační středisko informaci, že v jednom z vozidel je zaklíněný člověk. Do akce tedy vyslalo čtyři profesionální hasičské jednotky.  

Hasiči po příjezdu zjistili, že došlo ke střetu dvou kamionů a jedné dodávky. Z ní bylo nutné vyprostit pomocí hydraulického zařízení zraněného muže. Následně skončil v péči záchranné služby, která na místo vyslala také vrtulník. 

Jednotky zajistily prostor proti vzniku požáru a postaraly se o unikající provozní kapaliny. Pomohly také s oddělením zapasované dodávky od návěsu kamionu. Kolem půl dvanácté předal velitel zásahu místo nehody Policii ČR. V době odjezdu poslední jednotky byl provoz na dálnici stále zastaven. 

https://www.hzscr.cz/clanek/hzs-jihomoravskeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi-2021-provoz-na-dalnici-zastavila-nehoda.aspx



Nehoda několika kamionů a osobních vozidel s následným požárem zablokovala dálnici D11

Od 16:40 hodin, v pondělí 24. května 2021, zasahovaly na dálnici D11 jednotky pražských profesionálních hasičů ze strašnické, satalické a chodovské stanice, spolu s jednotkou Správy železnice a HZS Středočeského kraje. Ve směru do Prahy došlo ke střetu dvou osobních a tří nákladních vozidel. Po nehodě začalo jedno osobní vozidlo hořet, plameny se rozšířily i na kabinu jednoho z kamionů.

Hasiči na likvidaci plamenů použili dva vodní proudy s pěnidlem, část hasičů vyprošťovala jednu osobu z osobního vozu a jednu z kamionu. Zraněné osoby hasiči předali ZZS, spolupracovali s Policií. Kamiony od sebe musel odtrhnout vyprošťovací speciál HZS Správa železnice.

Hasiči zajistili všechna vozidla a sorbentem zasypali uniklé provozní kapaliny. Na místě přistál vrtulník LZS. Zásah blokoval dopravu na dálnici ve směru do centra Prahy.

https://www.facebook.com/hzspraha/posts/5808124839212591

PHA_DN_Dálnice D11_3.jpg




TECHNICKÉ ZÁSAHY



Chlapec zapadl po pás do bahna ve vypuštěném rybníku nedaleko obce Bánov.

Ve vypuštěném rybníku Ordějov mezi obcemi Suchá Loz a Bystřice pod Lopeníkem v okrese Uherské Hradiště na Zlínsku zapadl v sobotu, 8. května 2021, do bahna chlapec. 

Hlášení o uvízlém děvčeti se psem v bahně vypuštěného rybníku přijali hasiči HZS Zlínského kraje v 14:53 hodin. K záchraně děvčete vyjeli profesionální hasiči z požární stanice Uherský Brod a dobrovolní hasiči obce Bánov.

Po příjezdu na místo jeden z hasičů v ochranném obleku přišel co nejblíže k zapadnutému děvčeti. Další metry se musel připlížit. Na místě zjistil, že v bahně je po pás zapadlý chlapec. Pes poskakoval okolo a byl v pořádku. Kolem chlapce bylo odhrabáno bláto a byly mu uvolněny nohy. Chlapec tak z bláta za naší pomoci vylezl.

Na břehu byl zabalen do deky a hlídkou Policie České republiky byl i se psem odvezen domů.

Ještě před odjezdem chlapec hasičům řekl, že k rybníku chodívá koupat psa.

K zranění osob nedošlo.

https://www.hzscr.cz/clanek/chlapec-zapadl-po-pas-do-bahna-ve-vypustenem-rybniku-nedaleko-obce-banov.aspx



Kuriózní zásah říčanských hasičů při záchraně osoby

V pátek, 14. května 2021, krátce po 18. hodině přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámení o muži visícím ze skály ve výšce přibližně deset metrů nedaleko Úval v okrese Praha-východ. SČK_záchrana ornitologa_kroužkování mláďat datla obecného.jpg

Operační důstojník vyslal k události jednotku profesionálních hasičů z Říčan spolu s jednotkou dobrovolných hasičů obce Úvaly. Po příjezdu k události bylo průzkumem zjištěno, že jde o ornitologa, který se snažil na vysokém stromě pomocí horolezeckého vybavení včetně sedáku okroužkovat mláďata datla obecného v hnízdě, ale ve výšce se zasekl a převrátil hlavou dolů.

Takto zůstal viset nějakou dobu, než se k němu dostali lezci z říčanské stanice, kteří muže i s ptáčaty sundali za pomoci lanové techniky a nastavovacího žebříku na pevnou zem. Tam došlo nejen k nasazení kroužků na nohy ptáků, ale také k preventivní prohlídce ornitologa Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje. Mláďata zpět do hnízda pak vrátili hasiči.

Záchrana osob z výšky je náročnou činností, která vyžaduje poměrně značné teoretické znalosti, technickou zručnost a praktické zkušenosti. Hasičský záchranný sbor má ve svých řadách ve všech krajích speciální skupiny tzv. lezců, kteří jsou odborně vyškoleni na tyto typy zásahů.

https://www.hzscr.cz/clanek/kuriozni-zasah-ricanskych-hasicu-pri-zachrane-osoby.aspx



Na Hlučínsko přišla druhá vlna vody a bahna, hasiči zachraňovali rybáře

Podruhé během dvou dnů přišla na Hlučínsko pohroma v podobě vody a bahna, především na obec Šilheřovice a okolní obce. Občané ve spolupráci s profesionálními a dobrovolnými hasiči se tak museli opět zapojit do úklidu svých rodinných domků, zahrad, příjezdových cest, hlavních a vedlejších silnic a ucpané kanalizace.

Během středečního večera, 12. května 2021, zasahovaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji kvůli nepřízni počasí více než padesátkrát, nejvíce na Opavsku a jeho Hlučínsku.

Od čtvrtku 13. května 2021 až do pátečního rána 14. května 2021 to bylo v kraji celkem 211 hasičských výjezdů, z toho opět nejvíce na Opavsku – 130, hlavně na nejhůře postiženém Hlučínsku. Jde hlavně o čerpání vody a odstraňování nánosů bahna. Počty výjezdů v dalších okresech MS kraje: Frýdek-Místek 37 (hlavně čerpání vody na Třinecku) a Ostrava-město 28, v dalších po 7 a méně.)

V pátek se čerpala voda a odstraňovaly následky přívalových dešťů.

Profesionální hasiči  z HZS Moravskoslezského kraje po druhé vlně přívalových dešťů, která se prohnala hlavně Opavskem a částí Ostravy během čtvrtečního odpoledne, zachránili z Lihovarského rybníka v Bohuslavicích (okres Opava) pomocí člunu rybáře, kterého zde uvěznila přívalová voda.

V Ostravě v Mariánskohorské ulici museli profesionální hasiči ve čtvrtek odpoledne vyprostit ze zatopené „myší díry“, tedy z níže položené části pod železničním mostem, osobní automobil BMW.

https://www.hzscr.cz/clanek/na-hlucinsko-prisla-druha-vlna-vody-a-bahna-hasici-zachranovali-rybare.aspx



Na Kampě sjelo auto do Vltavy, na místě zasahovali potápěči pražských hasičů

V pondělí, 10. května 2021, od 22:19 hodin zasahovaly tři profesionální jednotky pražských hasičů na Kampě, kde auto sjelo do Vltavy. Na místě byli i potápěči pražských hasičů ze stanice Modřany.

Během pátrání na člunech byla nalezena a potápěči vyproštěna jedna osoba pod vodní hladinou. Řidiče hasiči předali do péče ZZS. Vozidlo pak bylo nalezeno v 23:09 hodin a pomocí navijáku přitaženo ke břehu. Hydraulickou rukou bylo kolem půlnoci vytaženo na břeh.

https://www.hzscr.cz/clanek/na-kampe-sjelo-auto-do-vltavy-na-miste-zasahovali-potapeci-prazskych-hasicu.aspx



Hasiči čerpali vodu z přehrady na Opavsku a čistili odtok v narušené hrázi

Profesionální hasiči ze stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Ostravě-Zábřehu a Opavě se dvěma silnými kontejnerovými čerpadly, jejich kolegové ze Záchranného útvaru (ZÚ) HZS ČR v Hlučíně, včetně potápěčů, a čtyři jednotky dobrovolných hasičů se zapojili - od středečního rána 26.5.2021 minimálně do pátečního večera 28.5.2021 - do snižování hladiny vodní nádrže „Nový Dvůr“ nad známým arboretem v katastru obce Stěbořice (okres Opava), a to kvůli velkému tlaku na vodou a bahnem poškozenou sypanou hráz menší přehrady po nedávných přívalových srážkách.

O urgentní pomoc požádala hasiče obec Stěbořice a jako další také státní podnik Povodí Odry kvůli hrozbě tzv. „zvláštní povodně“, což je povodeň způsobená poruchou či havárií (protržením hráze) vodního díla vzdouvajícího nebo akumulujícího vodu. Druhým neméně složitým úkolem hasičů bylo vyčistit odtokové potrubí, vedoucí z vodní nádrže její hrází dolů, které bylo ucpáno velkým objemem bahna. To se během pátku podařilo.

Hasiči z HZS MSK přivezli dvě velkokapacitní čerpací stanice Sigma (v majetku Státních hmotných rezerv) a Somati. První z nich může přečerpat až 40 m3 vody za minutu, druhá až 8 m3 za minutu. Ty pracovaly od středečního dopoledne s menšími přestávkami kvůli přesunu na lepší místa až do pátečního poledne, kdy se podařilo snížit hladinu přehrady u hráze o více než dva metry.

ViewImage.aspx.jpgK přípravě druhého místa pro Sigmu muselo být položeno několik betonových panelů a pásové rypadlo ze ZÚ muselo vyhloubit ve dně nádrže nedaleko břehu otvor, aby odtud mohla Sigma co nejdéle sát vodu.

Tím významně poklesl tlak vody na hráz a také se usnadnilo náročné hledání metráky bahna zaneseného odtoku s betonovým zpevněním pod neprůhlednou hladinou - např. dlouhými tyčemi i s potápěči ze ZÚ Hlučín (hmatem). Na odčerpávání bahna pod hladinou i ze svislé štoly (požeráku), vedoucí středem hráze dolů do zaneseného odtokového potrubí, použili několik dalších sacích či výtlačných agregátů a hadic.

Objevení zaneseného otvoru do odtokového potrubí a první pohyby bahnité hmoty s vodou uvnitř potrubí v pátek kolem poledne nakonec umožnilo nasazení speciálního kráčejícího bagru ze s.p. Povodí Odry, který během pátečního odpoledne odstranil ze dna v okolí výtoku do potrubí velkou hromadu bahna. Hasiči pak ještě vyčistili propustek, vedoucí z boku nádrže do areálu arboreta.

Do zásahu se během tří dnů zapojily – vedle HZS MSK a ZÚ Hlučín – čtyři jednotky dobrovolných hasičů – tři opavské (Kylešovice, Zlatníky, Palhanec) a domácí Stěbořice-Jamnice. Obec se mj. pečlivě starala o stravu hasičů, z nichž někteří zůstávali u přehrady i přes jednu či obě noci.

Profesionální i dobrovolní hasiči zůstanou na místě zásahu do soboty.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-cerpali-vodu-z-prehrady-na-opavsku-a-cistili-odtok-v-narusene-hrazi.aspx




A NAKONEC JAKO VŽDY PÁR ZVÍŘECÍCH PŘÍBĚHŮ



Srnec v plotě

Hasiči ze stanice HZS Raspenava a JSDHO Hejnice byli v pátek, 21. května 2021, dopoledne vysláni, aby vysvobodili srnce uvízlého v plotě.

Za použití hydraulického vyprošťovacího zařízení roztáhli příčky plotu a srnečka vysvobodili. Poté zvíře dopravili na okraj obce Hejnice a vypustili do volné přírody.

        Záchrana srny_do textu.png

https://www.facebook.com/HZSLK/posts/4514049435289139



Pomohli jsme čápům upravit hnízdo

V pondělí, 24. května 2021, hasiči z HZS Pardubického kraje pomohli upravit spolu s pracovníkem Záchranné stanice Pasíčka v Ústí nad Orlicí, „domeček“ Čápa bílého. Čápi hnízdící v ulici Třebovská potřebovali nutně pomoci.

„Čapí hnízdo je de facto rovná plocha s malým „důlkem“ uprostřed. Čápi si staví hnízda ze všeho možného, a často je to také nepropustný materiál, jako je igelit. A jelikož v těchto dnech opravdu hodně pršelo, bylo nutné hnízdo upravit,“ říká k záchraně čápů Josef Cach ze Záchranné stanice Pasíčka.PAK_Úprava čapího hnízda_pracovník ZS Pasíčka upravuje pomocí hasičské plošiny hnízdo ve kterém jsou mláďata.jpg

Hasiči ze stanice Ústí nad Orlicí tak vyvezli v koši automobilového žebříku pracovníka záchranné stanice až k samotnému hnízdu. Pracovník záchranné stanice tak mohl bez problému hnízdečko upravit, aby dál mohla čapí rodinka ve volné přírodě v klidu žít. „Ptáci měli už problémy, protože se v hnízdě drželo velké množství vody. Mokrá tráva a voda pod mláďaty jim neprospívá. Nechceme mláďata odebírat, protože je nejlepší, když je vychovávají vlastní rodiče,“ dodává Josef Cach.

Hnízdo bylo díky dnešnímu zásahu odvodněno a vystláno suchým materiálem pro lepší život čápů.

https://www.facebook.com/HZSPardubickehokraje/posts/1604974056360033



Užovka se vydala autem na výlet

V autech jsme zvyklí vozit ledasco, ale mít v motoru užovku červenou, to se jen tak někomu nepodaří. Tento více než metr dlouhý exemplář si řidič nevědomky vezl v sobotu, 29. května 2021, z Kaplice až do Českých Budějovic.

Na odchyt černého pasažéra byli přivoláni hasiči z Jihočeského kraje, kteří užovku opatrně odchytli a odvezli do ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou.

https://www.facebook.com/hzsjihoceskehokraje/posts/345597530322072



 

Mgr. Michaela Farníková
pracoviště komunikace MV-GŘ HZS ČR


Zdroj:
HZS Hl. města Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Libereckého kraje
HZS Pardubického kraje
HZS Jihomoravského kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje
Odd. dokumentace MV-GŘ HZS ČR

Odkazy do noveho okna

ZLK_chlapec uvízl po pás v bahně ve vypuštěném rybníku na Uherskohradišťsku

ZLK_chlapec uvízl po pás v bahně ve vypu... 

Detailní náhled

ZLK_DN_hasiči HZS Zlínského kraje likvidují provozní kapaliny z vozovky

ZLK_DN_hasiči HZS Zlínského kraje likvid... 

Detailní náhled

ZLK_DN ve Zlíně, ktde řidič sjel z komunikace a naboural několik aut na parkovišti_pohled na nabourané vozy

ZLK_DN ve Zlíně, ktde řidič sjel z komun... 

Detailní náhled

ZLK_DN ve Zlíně, ktde řidič sjel z komunikace a naboural několik aut na parkovišti_hasiči a záchranáři vyprošťují řidiče z vozu

ZLK_DN ve Zlíně, ktde řidič sjel z komun... 

Detailní náhled

SČK_záchrana ornitologa_kroužkování mláďat datla obecného

SČK_záchrana ornitologa_kroužkování mláď... 

Detailní náhled

SČK_záchrana ornitologa_hasič pomáhá ornitologovi ze stromu dolů

SČK_záchrana ornitologa_hasič pomáhá orn... 

Detailní náhled

SČK_Požár RD v Horoměřicích_pohled na velké množství hasičů na střeše domu

SČK_Požár RD v Horoměřicích_pohled na ve... 

Detailní náhled

SČK_Požár RD v Horoměřicích_pohled na hořící objekt a hasiče chystající se k zásahu

SČK_Požár RD v Horoměřicích_pohled na ho... 

Detailní náhled

PHA_DN_Dálnice D11_3

PHA_DN_Dálnice D11_3 

Detailní náhled

PHA_DN_Dálnice D11_2

PHA_DN_Dálnice D11_2 

Detailní náhled

PHA_DN_Dálnice D11

PHA_DN_Dálnice D11 

Detailní náhled

PHA_DN na dálnici D11_zasahující hasiči likvidují požár osobního vozu a kamionu

PHA_DN na dálnici D11_zasahující hasiči ... 

Detailní náhled

PHA_DN na dálnici D11_Pohled na ohořelé a nabourané vozy a zasahující jednotky hasičů

PHA_DN na dálnici D11_Pohled na ohořelé ... 

Detailní náhled

PAK_Úprava čapího hnízda_pracovník ZS Pasíčka upravuje pomocí hasičské plošiny hnízdo ve kterém jsou mláďata

PAK_Úprava čapího hnízda_pracovník ZS Pa... 

Detailní náhled

MSK_Požár železného šrotu v Ostravě_zasahující technika

MSK_Požár železného šrotu v Ostravě_zasa... 

Detailní náhled

MSK_Požár železného šrotu v Ostravě_použití speciální techniky z Hlučína_pohled na Titan

MSK_Požár železného šrotu v Ostravě_použ... 

Detailní náhled

MSK_Požár železného šrotu v Ostravě_pohled na hasiče plnící bambivak u zasahujícího vrtulníku

MSK_Požár železného šrotu v Ostravě_pohl... 

Detailní náhled

MSK_Požár železného šrotu v Ostravě_hustý dým a zasahující hasič

MSK_Požár železného šrotu v Ostravě_hust... 

Detailní náhled

MSK_Požár železného šrotu v Ostravě_hustý dým a hasiči na plošině

MSK_Požár železného šrotu v Ostravě_hust... 

Detailní náhled

LIK_srneček uvízlý v plotě

LIK_srneček uvízlý v plotě 

Detailní náhled

LIK_osvobozený srnec běží zpět do volné přírody, kam jej vypustili hasiči

LIK_osvobozený srnec běží zpět do volné ... 

Detailní náhled

LIK_hasiči srnečka vysvobozují z plotu

LIK_hasiči srnečka vysvobozují z plotu 

Detailní náhled

JMK_požár RD v obci Novosedly na Břeclavsku_pohled na zasahující hasiče a na hořící dům

JMK_požár RD v obci Novosedly na Břeclav... 

Detailní náhled

JMK_požár RD v obci Novosedly na Břeclavsku_pohled na zasahující hasiče a na hořící dům a dvůr

JMK_požár RD v obci Novosedly na Břeclav... 

Detailní náhled

JMK_DN dvou kamionů a dodávku na dálnici D1 u Brna_detail na dodávku a zasahujícího hasiče

JMK_DN dvou kamionů a dodávku na dálnici... 

Detailní náhled

JČK_Užovka červená v bedně

JČK_Užovka červená v bedně 

Detailní náhled

JČK_DN vlaku a nákladního auta v Písku_pohled na kamion s odděleným návěsem a vykolejený vlak

JČK_DN vlaku a nákladního auta v Písku_p... 

Detailní náhled

PAK_Požár bioplynové stanice

PAK_Požár bioplynové stanice 

Detailní náhled

MSK_Hasiči odčerpávají vodu z přehrady, a čistí odtok u narušené hráze_2

MSK_Hasiči odčerpávají vodu z přehrady, ... 

Detailní náhled

MSK_Hasiči odčerpávají vodu z přehrady, a čistí odtok u narušené hráze

MSK_Hasiči odčerpávají vodu z přehrady, ... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem