HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zrušení pravidelné zkoušky sirén ve středu 1. května 2013

Pravidelná měsíční zkouška sirén, která se koná vždy první středu v měsíci, vychází v květnu na státní svátek 1. května 2013 - Svátek práce. Generální ředitel HZS ČR plk.Ing. Drahoslav Ryba, do jehož kompetence pravidelná zkouška sirén spadá, proto rozhodl o zrušení této zkoušky v měsíci květnu.  

Zkoušky systému varování obyvatelstva se konají v souladu s vyhláškou ministerstva vnitra č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva.

Zkoušky se provádí  v celé České republice zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin (výjimkou je Olomoucký kraj, kdy jsou sirény spouštěny deset minut po dvanácté hodině).

Pro zkoušku sirén se používá tzv. zkušební tón. Jedná se o táhlý nepřerušovaný tón sirény trvající 140 vteřin. Vysílá-li tento signál elektronická siréna nebo místní rozhlas zapojený do systému varování, bude následně vysílána verbální informace: "Zkouška sirén, zkouška sirén, zkouška sirén. Právě proběhla zkouška sirén. Zkouška sirén."

Cílem zkoušek sirén je pravidelně a komplexně prověřit funkci celého ovládacího a telekomunikačního zařízení jednotného systému varování a vyrozumění a samozřejmě přezkoušet funkčnost sirén.

Autor:

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem