HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zřídili jsme dronovou skupinu s podporou Ústeckého kraje.

V roce 2022 začal HZS Ústeckého kraje pracovat na zřízení dronové skupiny, která byla vytvořena a umístěna na požární stanici v Ústí nad Labem. 

Její součástí je 10 operátorů, kteří byli vyškoleni a pravidelně cvičí létání ve specifických podmínkách, které mohou nastat u zásahu. V současnosti je ve výbavě stroj DJI Mavic 2 Enterprise Advanced. Projekt byl podpořen Ústeckým krajem. Částka 200 tisíc Kč hrazena z dotace č. 21/SML3823/SoPD/PIT.
Okamžitě po předání dronu ho čekala velká zatěžkávací zkouška při požáru ve Hřensku, kde operátoři dronové skupiny provedli 267 vzletů, při kterých byli 4596 minut ve vzduchu a nalétali více než 1200 km. Použití dronů s termovizí bylo nedocenitelnou pomocí při vyhledávání skrytých ohnisek požáru. Dále byli dronaři nasazeni např. při dohledech nad požáry lesů, kde zajišťovali průzkum pro velitele zásahu. Při třídenním hledání ztracené osoby v Děčíně ušetřil bezpilotní stroj desítky nachozených kilometrů v těžkém terénu, které by jinak museli pěšky absolvovat pátrací týmy. Dronová služba se neustále snaží vylepšovat technologie pro podporu velitele zásahu a v roce 2023 se její flotila dronů dočká přírůstku v podobě DJI Matrice 30T, která byla úspěšně otestovaná při nasazení ve Hřensku a přinese vetší variabilitu nasazení bezpilotních strojů i při zhoršených povětrnostních podmínkách. 

Odkazy do noveho okna

Výcvik s lezeckou skupinou

Výcvik s lezeckou skupinou 

Detailní náhled

podporil_UK_logo_svisle_MODRE

podporil_UK_logo_svisle_MODRE 

Detailní náhled

Hrensko_split

Hrensko_split 

Detailní náhled

Hledání ztracené osoby DC

Hledání ztracené osoby DC 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem