Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zřícenou Trojskou lávku pomůže odstranit speciální hasičská technika

13. 12. 2017 (Nicole Zaoralová) - Na základě žádosti primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové bude nasazena vyprošťovací technika Záchranného útvaru HZS ČR při odstranění Trojské lávky, která se v sobotu 2. prosince zřítila do Vltavy v Praze Tróji. 

O nasazení speciální techniky záchranného útvaru požádal na místě i vyšetřovatel Policie ČR s odůvodněním, že části mostní konstrukce nelze vytáhnout z Vltavy bez použití speciální techniky, kterou je vybaven právě Záchranný útvar HZS ČR. Jedná se zejména o dva vyprošťovací tanky, určené k manipulaci s těžkými břemeny, které byly nasazeny například také na vyproštění české lodi v Drážďanech. Tanky přijedou do Prahy zítra 14. prosince kolem 11 hodiny na speciálních podvalnících. Jeden pojede z dislokace Zbiroh, druhý z Hlučína. Z Jihlavy pak dorazí dva tahače Tatry 815 s naloženými řetězy, které se používají pro úvaz a tažení těžkých břemen.

Z Hlučína dorazí na místo také automobil s potápěči a veškerou potřebnou technikou pro práci na a pod vodní hladinou.

Do náročné operace budou zapojeny všechny 4 roty Záchranného útvaru ze všech tří dislokací, Hlučína, Zbirohu a Jihlavy.

S podobnými zásahy má Záchranný útvar již zkušenosti. Zasahoval při již zmíněném vyproštění české lodi Albis v Drážďanech v březnu roku 2016 nebo při povodních v roce 2013 při vyprošťování uvízlých zemědělských strojů na Mělnicku ze zaplavených polí.

vyprostovaci-tank-s-lanem-vyprostovani.jpg

Na místo zásahu, tedy do Tróji, dorazí celý konvoj kolem 12 hodiny. Zde započne ustavení techniky, úvazy zborcené mostní konstrukce a pak samotné vyproštění.

Celé místo bude pro veřejnost uzavřené. V případě zájmu o účast na akci je nutné mne kontaktovat na níže přiloženém mobilním telefonu.

Sraz na místě  bude po 12 hodině, následně bude možnost natočit rozhovory s plk. Ing. Davidem Karešem, zástupcem velitele Záchranného útvaru HZS ČR, který bude celé akci velet. Na místě pak bude také dopřesněn časový harmonogram, který se bude odvíjet od toho, jak rychle budou jednotlivé přípravné činnosti probíhat.



kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem