Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V. Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování osob z havarovaných vozů

17. 9. 2010 (Zdeněk Hošák) - 16-té září roku 2010, datum určené pro významnou celorepublikovou akci, kterou získal Olomoucký kraj, v podání Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, uspořádání V. mistrovství ČR HZS ve vyprošťování osob z havarovaných vozů. Toto mistrovství ozdobenou premiérou v podání vnitřního halového mistrovství, které bylo organizováno ministerstvem vnitra - generálním ředitelstvím hasičského záchranného sboru České republiky, hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje, Českou asociací hasičských důstojníků, pod záštitou Ing. Martina Tesaříka, hejtmana Olomouckého kraje, Ing. Jiřího Lajtocha, primátora Statutárního města Přerov.  

LogoLogo
Nelehký úkol čekal na organizátory v podání příslušníků HZS Olomouckého kraje, řad dobrovolníků pro tuto akci, společností které se velkou mírou a to jak finanční i materiální podpory, podíleli několik týdnů před samotným zahájením mistrovství nad propracovanou přípravou již pátého v mistrovství v pořadí.
 
Volba výstavištní haly v Přerově, měla za úkol připravit se na proměnlivé zářijové období a předejít tak nezdarům a nepříjemnostem v případě špatného počasí. Rovněž tak vypomohla i několik dní před samotným zahájením k postupné přípravě a doladění celého průběhu mistrovského klání, které odstartovalo čtvrtečním ránem a slavnostním nástupem za přítomnosti významných hostů Olomouckého kraje a rovněž i zastoupení generálního ředitelství hasičského záchranného sboru České Republiky.
 
Průběh samotného mistrovství odstartoval v přesně stanovený čas a celé mistrovství dodržovalo stanovený harmonogram, dokonce i s lehkým předstihem, který vedl k úspěšnému zvládnutí tak náročného a hlavně dlouhého denního klání zástupců 14 krajů i zastoupení profesionálních hasičů podniku.
 
Do samotného závodu nastoupili jednotlivé HZS krajů v pořadí, které bylo předem rozlosováno a závod započal úderem 9:30 a posledním startujícím družstvem, nutno podotknout, že posledním šestnáctým družstvem již mimo soutěž, bylo družstvo domácího organizujícího kraje, v podání sloužící směny "C" a to z centrální stanice HZS Olomouckého kraje v Olomouci, které odstartovalo v 17:00. 
 
VyprošťováníVyprošťování
Díky velmi kvalitnímu zastoupení mediálních partnerů obzvláště těch věnujících se převážné hasičské tématice, ať v podání zpravodajského hasičského portálu pozary.cz ( zde na tomto portálu najdete průběh online textového zpravodajství), tak rovněž díky hasičské televizi, hasici150.tv bylo možno zhlédnout celé mistrovství v přímém internetovém televizním přenosu, rovněž i toto médium připravuje v současnosti záznam tohoto mistrovství, který v brzké době uveřejní nejen na svých stránkách, ale rovněž na stránkách věnované tomuto mistrovství a to na adrese mistrovstvi.hzsol.cz. Celá akce na místě byla rovněž podpořena velkoplošnou projekcí na led obrazovce. Ta divákům v hale kteří seděli v ochozech přinášela zajímavé pohledy i z mobilní kamery, která přenášela obraz i z vnitřních pohledů do havarovaných vozidel. Ale rovněž i regionálních deníků a televizí a nejen těchto, které se připojili k podpoře mistrovství.
 
Velké poděkování patří i generálnímu partnerovi Auto Škoda Mladá Boleslav, která opět připravila pro simulované nehody moderní a nejnovější vozy jejich výroby a tak se hasičům, závodníkům, naskytla možnost vyzkoušení situací, které je mohou potkat v běžném, reálném životě při výkonu práce. 
 
VyprošťováníVyprošťování
V samotném soupeření změřili své síly a schopnosti, všechny týmy zástupců těch nejlepších ze všech krajů, při náročně nasimulovaných dopravních nehodách. Každý zásah byl originální a byl pečlivě připraven a vymyšlen. Všechny týmy hrdě bojovali a snažili se při zásahu zvolit tu nejlepší a nejrychlejší taktiku pro záchranu osob z havarovaných vozů. A že v některých případech šlo o velmi náročné zvládnutí dané situace. O tom svědčí i samotné reakce jednotlivých týmů, kteří rovněž kladně hodnotili, letošní připravené situace.
Nejlépe celý závod zvládnul a vítězem se pro letošní rok se stal tým, zastupující hlavní město Prahu, tedy zisk toho nejcennějšího kovu, stříbrnou pozici získali zástupci Královehradeckého kraje a bronzová medaile patří Středočeskému kraji.
 
Celkové výsledky: 
 

  1. HZS hl. m. Prahy
  2. HZS Královéhradeckého kraje
  3. HZS Středočeského kraje
  4. HZS Jihomoravského kraje
  5. HZS Moravskoslezského kraje
  6. HZS kraje Vysočina
  7. HZS Karlovarského kraje
  8. HZS Pardubického kraje
  9. HZS Plzeňského kraj
  10. HZS Libereckého kraje
  11. HZS Ústeckého kraje
  12. HZSP Letiště Vodochody
  13. HZS Zlínského kraje
  14. HZS Jihočeského kraje a HZS Olomouckého kraje

VítězovéVítězové
Všech šestnáct po sobě jdoucích zásazích jednotlivých krajů, proběhlo v naprostém pořádku a v souladu s pravidly mistrovství ve vyprošťování, za bedlivého dozoru rozhodčích, kteří precizně a nekompromisně hodnotili soutěžní týmy.  Velmi dobrá práce technické čety z pořádajícího územního odboru Přerov, kolegů hasičů, kteří několik dní před mistrovstvím, ale i po celou dobu mistrovství připravovali simulované nehody, si zaslouží obdiv a poděkování. Nemůžeme samozřejmě opomenout i další organizační pracovníky, kteří dohlíželi nad plynulým průběhem a organizací spojenou se samotným pořádáním tak významné akce jakou toto mistrovství pro hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje bezesporu bylo.
 
Slavnostním závěrečným proslovem vyhodnotil náměstek generálního ředitele HZS ČR plk. Ing. František Zadina, celý průběh mistrovství a poděkoval hasičskému záchrannému sboru Olomouckého kraje, za kladný a náročný přístup při organizaci a zrealizování již pátého mistrovství ve vyprošťování osob z havarovaných vozů.
 
Závěrem dovolte, abychom ještě jednou poděkovali generálnímu partnerovi, mediálním partnerům, hlavním partnerům, organizačním složkám a sponzorům, za jejich aktivní podíl při organizaci mistrovství a za finanční a věcnou pomoc při pořádání tohoto klání.
 
Více fotografiíí přineseme ve fotogalerii mistrovství na webových stránkách k mistrovství http://mistrovstvi.hzsol.cz v průběhu následujího dne ( 17.9 ) a rovněž na webových stránkách HZS Olomouckého kraje http://www.hzsol.cz
 

Zdeněk Hošák
Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje
email: zdenek.hosak@hzsol.cz
tel. : +420 950 770 039
mobil: +420 721 810 541
web : www.hzsol.cz 

 

Odkazy do noveho okna

Nový obrázek 1

Nový obrázek 1 

Detailní náhled

Nový obrázek

Nový obrázek 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem