Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Červnové zásahy

8. 7. 2022 (MF) - Hned první červnový den byl pro hasiče ze Středočeského kraje velmi náročný. V Roztokách u Prahy společně s pražskými kolegy hasili požár ve zvláštním stupni požárního poplachu, který vznikl v domově se zvláštním režimem. 

V Bohumíně se na konci června srazilo Pendolino s posunovací lokomotivou. U nehody zasahovalo 6 jednotek hasičů z Moravskoslezského kraje. Nehoda si vyžádala 5 zraněných a strojvedoucí Pendolina bohužel srážku nepřežil.

A protože začalo léto a prázdniny, přibývá případů záchrany osob, které se vydávají na výlety do přírody a přecení své síly. Hasiči jsou vám sice vždy připraveni pomoci, ale přesto apelujeme, buďte na sebe opatrní a neriskujte zbytečně své zdraví a životy.

Krásné léto a čas dovolených bez nehod a požárů.


POŽÁRY


Při požáru v Roztokách u Prahy byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu

Ve středu 1. června ve čtvrt na osm večer přijali středočeští hasiči oznámení o požáru v domově se zvláštním režimem v Roztokách u Prahy. 

Jelikož oznamovatel uvedl, že došlo k požáru pokoje ve druhém patře domu se speciálním režimem, vyslal operační důstojník na místo jednotky ze Středočeského kraje a zároveň požádal o výpomoc jednotky z Prahy. Během hovoru s oznamovatelem zazněla informace, že uvnitř objektu se nacházejí imobilní osoby a že už jsou vidět plameny ze třetího nadzemního podlaží. Operační důstojník proto ihned zvýšil poplachový stupeň na druhý a vyslal k události další hasiče.

SČK_Požár v Roztokách u Prahy_hasiči bojující s živlem_hořící střecha a kouř valící se z oken.jpgPrvní jednotky, které dojely na místo zásahu, se zaměřily na záchranu osob, které zůstaly uvězněny uvnitř. Evakuace probíhala okny za pomoci nastavovacích žebříků ze zadní části budovy, protože veškeré vnitřní prostory byly silně zakouřeny. Zároveň probíhal hasební zásah z vnějšku budovy za pomoci výškové techniky. V 19:40 nechal velitel zásahu zvýšit poplachový stupeň na třetí a povolal k požáru další jednotky. Zároveň požádal o vyslání evakuačního autobusu. K zajištění plynulé dodávky vody k hašení bylo na Vltavě zřízeno čerpací stanoviště a voda byla na požářiště dopravována kyvadlově cisternami.

Několik minut po půl deváté byl poplachový stupeň zvýšen na nejvyšší možný – zvláštní a k události zamířily další jednotky. K efektivnějšímu zvládnutí požáru byl zásah rozdělen na čtyři úseky, každý s vlastním velitelem. Na místo byla povolána také psycholožka HZS Středočeského kraje pro potřeby klientů a zaměstnanců centra. Ochranné nápoje a stravu pro zasahující hasiče na místě zajistili Český červený kříž a starosta obce Roztoky. Ve čtvrt na deset na místě zasahovalo 22 jednotek (18 ze Středočeského kraje a 4 z Prahy), což byla necelá stovka hasičů.

Ve tři čtvrtě na jedenáct mohli hasiči zahájit hasební práce ve vnitřní části objektu. Krátce po půlnoci podmínky požáru umožnily důkladný průzkum uvnitř budovy, kde byly nalezeny dvě osoby bez známek života a jedna přeživší, které byla poskytnuta kyslíková terapie a předlékařská první pomoc a okamžitě byla předána do péče zdravotnické záchranné služby, která ji odvezla do nemocnice k dalšímu ošetření. Následně došlo k redukci zasahujících hasičů. Některé jednotky byly odeslány zpět na své základny a ostatní byly vystřídány. Požární poplachový stupeň byl snížen na třetí.

Ve tři čtvrtě na tři byla stažena výšková technika a jednotky se zaměřily na ruční rozebírání střešní konstrukce. Ve čtyři hodiny ráno se podařilo dostat oheň pod kontrolu a hasiči mohli nahlásit lokalizaci. Jednotky se dále zaměřily na rozebírání konstrukce, vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. V půl osmé ráno byl poplachový stupeň snížený na druhý a další jednotky byly odeslány zpět na své základny. Po desáté hodině byl stupeň poplachu snížen na základní a na místě zůstaly čtyři jednotky. Během dopoledne se u události sešli hasičští vyšetřovatelé spolu s Policií ČR a experty z Technického ústavu požární ochrany v Praze a sbírali podklady pro zjištění, proč začalo v budově hořet.

Ve čtvrt na čtyři odpoledne u události zůstala pouze místní dobrovolná jednotka, které byla nařízena dvanáctihodinová dohlídka nad požářištěm. Následně bude místo zkontrolováno termokamerou a předáno k další dohlídce majiteli.

Přesná příčina požáru i výše škody jsou předmětem dalšího vyšetřování. Škoda se však bude pohybovat v řádech desítek milionů korun.

Dobrovolné jednotky obcí Kralupy nad Vltavou, Středokluky, Zlonice a Žilina držely pohotovost na svých zbrojnicích pro případ dalšího výjezdu a zálohovaly tak profesionální hasiče ze stanic Kladno, Kralupy nad Vltavou, Roztoky a Slaný.

Zasahující jednotky:
HZS Středočeského kraje: Kladno, Krajské ředitelství HZS Středočeského kraje,  Kralupy nad Vltavou,  Mělník, Rakovník, Roztoky, Slaný a Stochov.
SDH Středočeského kraje: Brandýsek, Horoměřice, Hostouň, Hřebeč, Kněževes, Kozinec, Kralupy nad Vltavou, Libčice nad Vltavou, Minice – Kralupy nad Vltavou, Roztoky, Stehelčeves, Středokluky, Úholičky a Zákolany.
HZSP Středočeského kraje: Synthos Kralupy a.s.

HZS Praha: Petřiny (HS-2).
SDH Praha: Lysolaje a Suchdol.

GŘ HZS ČR: Hasičský útvar ochrany Pražského hradu, dokumentační skupina, Operační výjezd GŘ HZS ČR, ZPP GŘ – vyšetřovací skupina, TÚPO – vyšetřovací skupina.

Na místě od prvních okamžiků probíhala příkladná spolupráce všech složek integrovaného záchranného systému. Příslušníci Policie ČR velmi významnou měrou pomohli s evakuací osob ze zasaženého objektu!

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-pozaru-v-roztokach-u-prahy-byl-vyhlasen-zvlastni-stupen-poplachu.aspx


Požár haly na Břeclavsku způsobil vysokou škodu

U požáru v Drnholci zasahovalo v pondělí, 6. června 2022, více než 20 jednotek hasičů. Škodu vyšetřovatel odhaduje na několik desítek milionů korun. 

JMK_Požár haly na Břeclavsku_hořící objekt.jpgJednotky ze třetího stupně požárního poplachu vyjely dnes odpoledne k požáru skladovací haly do Drnholce na Břeclavsku. Po příjezdu první jednotky byl již objekt o rozměrech 100 x 20 m z velké části zachvácen plameny. Velitel zásahu nechal prostřednictvím operačního střediska vyhlásit druhý a posléze třetí stupeň požárního poplachu.

Hasiči proti plamenům nasadili celkem šest proudů. Požár tak dostali pod kontrolu za hodinu od ohlášení na tísňovou linku. V dalších hodinách pak jednotky dohašovaly vyvážený hořící materiál.

Po dobu zásahu monitorovala ovzduší v okolí požáru mobilní chemická laboratoř. Zvýšené hodnoty nebezpečných látek však přístroje nenaměřily.

Příčina zůstává v šetření. Škoda a uchráněné hodnoty se pohybují v desítkách milionů korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-haly-na-breclavsku-zpusobil-vysokou-skodu.aspx


Při požáru palet v Milovicích byl vyhlášen třetí stupeň poplachu

V neděli, 19. června 2022, čtvrthodinu po šestnácté hodině přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru palet v Milovicích na Nymbursku. 

Operační důstojník na místo vyslal jednotky z prvního stupně požárního poplachu, ty však po dojezdu k události upřesnily, že požár zasáhl palety na ploše 20x20 metrů naskládané do čtyřmetrové výšky a budou zapotřebí další cisterny. Požární poplachový stupeň byl zvednut na druhý a povoláni další hasiči.

Několik minut po páté hodině odpoledne byl požární poplachový stupeň zvýšen dokonce na třetí a k události spěchaly další jednotky s cisternami. Proti hasičům hrálo i teplé počasí, kdy každý takový zásah je mnohem náročnější a v takto extrémních teplotách musí být zasahující častěji střídáni, aby se předešlo přehřátí organismu a kolapsovým stavům.

V půl šesté se podařilo dostat požár pod kontrolu a mohla být nahlášena jeho lokalizace. Hasiči se následně zaměřili na rozebírání zasažené hromady palet, vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Kolem 19. hodiny na místě stále zasahovalo zhruba 90 hasičů, což bylo 17 jednotek s dvaceti cisternami a kontejnerem kombinovaného hašení. V osm hodin došlo k redukci zasahujících hasičů, byl snížen poplachový stupeň na druhý a některé jednotky se mohly vrátit na své základny. Zároveň byl o spolupráci požádán Záchranný útvar HZS ČR s těžkou technikou. Na místě pracovaly dva manipulátory, které hasičům výrazně pomohly s rozebráním zasažených palet.

V půl jedenácté večer byl poplachový stupeň snížen na základní a na místě zůstaly pouze profesionální a dobrovolná jednotka Milovice a technika Záchranného útvaru HZS ČR. Místní dobrovolné jednotce byla nařízena dvanáctihodinová dohlídka nad požářištěm. V půl sedmé v pondělí ráno se podařilo požár zcela zlikvidovat.

Předběžná škoda byla vyčíslena na jeden milion korun. Příčinou požáru je neprokázané zavinění. Při zásahu došlo ke zranění jednoho příslušníka – vlivem vysokých teplot i přes veškerá přijatá opatření u něj nastalo přehřátí organismu.

Zasahující jednotky:
HZS Středočeského kraje:  Benátky nad Jizerou, Milovice, Mladá Boleslav, Nymburk a Stará Boleslav.
HZSP Středočeského kraje: Správa železnic Nymburk.
SDH Středočeského kraje: Benátky nad Jizerou, Hronětice, Lysá nad Labem, Milovice, Přerov nad Labem, Semice, Smilovice, Sojovice, Stará Lysá a Všejany.

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-pozaru-palet-v-milovicich-byl-vyhlasen-treti-stupen-poplachu.aspx



 

DOPRAVNÍ NEHODY


Vážná dopravní nehoda u Mirošovic

V pátek, 3. června 2022, necelou čtvrthodinu před šestnáctou hodinou odpoledne přijali středočeští hasiči oznámení o vážné dopravní nehodě u Mirošovic v okrese Praha-východ. 

Oznamovatel uvedl, že došlo k dopravní nehodě osobního automobilu, který narazil do stromu a skončil v příkopu, a uvnitř zůstala zaklíněna jedna zraněná osoba. Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče z Říčan spolu s dobrovolnými hasiči obce Senohraby, kteří jsou předurčeni na zásahy u dopravních nehod.

Po příjezdu na místo jednotky provedeným průzkumem potvrdily, že uvnitř vozidla které narazilo do stromu, zůstal zaklíněný zraněný člověk. Hasiči ve spolupráci se zdravotníky zdravotnické záchranné služby osobu za pomoci hydraulického vyprošťovacího zařízení z vozidla vyndali a následně ji pomohli přenést do vrtulníku Letecké záchranné služby.

Jednotky následně provedly protipožární opatření a zamezily úniku provozních kapalin. Událost poté předali Policii ČR. Vyproštění havarovaného vozidla provede specializovaná firma. Silnice mezi Mnichovicemi a Mirošovicemi byla po celou dobu zásahu obousměrně uzavřena.

Pro případ dalšího výjezdu držela dobrovolná jednotka obce Mnichovice pohotovost na své zbrojnici.

https://www.hzscr.cz/clanek/vazna-dopravni-nehoda-u-mirosovic.aspx


Převrácený postřikovač u Dolan na Náchodsku

KHK_DN_převrácený postřikovač.jpgV pondělí, 6. června 2022, ve večerních hodinách zasahovaly jednotky požární ochrany královéhradeckého kraje u dopravní nehody postřikovače, který se převrátil na komunikaci u Dolan v okrese Náchod. Ze stroje, který skončil na boku, vyteklo větší množství přípravku na ochranu rostlin v koncentraci určené na postřik. O úniku přípravku do okolního prostředí byli vyrozuměni zástupci orgánů ochrany přírody. Jednotky po dohodě s nimi kapalinu uniklou na komunikaci ředily vodou a dále přečerpávaly zbytek látky z nádrže. Po přečerpání zbytku obsahu postřikovače vrátili hasiči stroj pomocí vyprošťovacího automobilu s jeřábem zpět na kola.

Jednotky se vracely zpět na základny kolem 21. hodiny. Při události nebyl nikdo zraněn, na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Jaroměř a Náchod a JSDH Jaroměř.

https://www.hzscr.cz/clanek/prevraceny-postrikovac-u-dolan-na-nachodsku.aspx


Jeden mrtvý a pět zraněných po srážce Pendolina s lokomotivou v Bohumíně

Šest jednotek hasičů zasahovalo v pondělí, 27. června 2022, ráno a dopoledne u železniční dopravní nehody v Bohumíně (okres Karviná) mezi soupravou Pendolino, mířící do Ostravy s cílem v Praze, a dieselovou posunovací lokomotivou řady 742, zvanou Kocour. Informaci o neštěstí jsme dostali po 5. hodině ranní.

Srážka jen několik stovek metrů od hlavní nádražní budovy pro cestující si vyžádala úmrtí strojvedoucího Pendolina (roč. 1968), zraněnou stevardku v Pendolinu a čtyři zraněné osoby v posunovací lokomotivě (tedy celkem 5 zraněných). Naopak bez zranění vyvázlo všech 16 cestujících v Pendolinu a tři lidé z jeho obsluhy.

Hasiči po podrobném průzkumu soupravy Pendolina a posunovací lokomotivy pomáhali zraněným i nezraněným osobám, mj. v bezpečném výstupu a odchodu zpět do budovy železniční stanice Bohumín. Kontrolovali také aktuální technický stav obou vozidel, např. možný únik provozních kapalin.

Zasahovalo zde – vedle Policie ČR (MSK) a ZZS MSK - 5 jednotek HZS Moravskoslezského kraje – ze stanic Bohumín, Karviná, Orlová, Ostrava-Přívoz a Ostrava-Zábřeh, s nimi „domácí“ drážní jednotka hasičů (ze Správy železnic). Té velitel HZS MSK místo tragické nehody během pondělního dopoledne předal.

Hasiči z HZS MSK tak již během dopoledne odjeli na své základny, ale jsou připraveni vyjet na požádání na opětovnou pomoc, především v souvislosti s odpoledním nakolejováním soupravy pod vedením hasičů Správy železnic.

Pro potřeby vyšetřovatelů zde HZS MSK již ráno postavil stan se stoly a lavicemi. Městská policie Bohumín, která má na starosti omezení pohybu chodců a vozidel v blízkosti místa nehody, do stanu dovezla čerstvou balenou vodu.

https://www.hzscr.cz/clanek/jeden-mrtvy-a-pet-zranenych-po-srazce-pendolina-s-lokomotivou-v-bohumine.aspx


Při nehodě se zranilo šest cestujících

Nehoda osobního auta a dodávky zastavila provoz ve středu, 15. června 2022, ráno na silnici 380 poblíž Hodonína. Operační středisko vyslalo krátce před 8. hodinou jednotku ze stanice Hodonín a následně také jednotku dobrovolných hasičů obce Strážnice.  

Před příjezdem jednotek pomáhal u nehody jeden z našich příslušníků v osobním volnu. Po příjezdu jednotky HZS zahájili hasiči vyprošťování řidiče dodávky, a to s použitím hydraulických nástrojů. Dalším zraněným z osobního auta jsme poskytovali první pomoc a pomáhali posádkám ZZS při ošetřování. 

Celkem se zranilo 6 cestujících z toho dvě děti. U nehody přistály dva vrtulníky ZZS a silnice byla obousměrně uzavřena. Hasiči zajistili místo proti požáru, zasypali uniklé provozní náplně sorbentem a zraněný poskytli posttraumatickou péči.  

Krátce před 10. hodinou pro nás práce na místě zásahu skončila a jednotky se vrátily na základny.  

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-nehode-se-zranilo-sest-cestujicich.aspx



 

TECHNICKÉ ZÁSAHY


Transport osoby z Adršpašských skal pomocí lanového podvěsu pod vrtulníkem, opět týmová práce se ZZS KHK

K záchraně osoby, která měla zdravotní potíže, vyráželi v pátek, 8. června 2022, v poledne hasiči a zdravotničtí záchranáři ZZS KHK včetně vrtulníku LZS do oblasti Horního Adršpachu.

KHK_Transport zraněné osoby z Adršpašských skal pomocí lanového podvěsu pod vrtulníkem.jpgKomplikací bylo, že se člověk nacházel pro techniku v nedostupném terénu Adršpašských skal u Adršpašského jezírka na nástupní ploše na pramice. Na místo byli vysláni kromě posádky ZZS také dobrovolní hasiči z Adršpachu a profesionální ze stanice Trutnov.

I kvůli náročnosti okolního terénu bylo rozhodnuto, že pacienta vyzvedne v místě vrtulník letecké záchranné služby pomocí lanového podvěsu. Osobu zajistili a připravili záchranáři ve spolupráci s hasiči. Na nástupní plochu se pak pomocí proměnného podvěsu slanil letecký záchranář HZS spolu s lékařkou ZZS. Zajištěného pacienta ve vakuové matraci a transportní síti pak v 50 m podvěsu transportovali na bezpečné místo k dalšímu ošetření.

https://www.facebook.com/hzskhk/posts/pfbid08gzPgvPiaCf49meFLCjcYxUjyC3e7CdSJhj4MAoLrieHSfsFb64Y6ivdE9Fv9Y15l


Zamčené auto bylo během chvilky otevřeno díky hasičům

Když máte shon, spěcháte, tak se to prostě někdy stane. Doslova hodinářskou práci odvedli hasiči v pátek, 10. června 2022, na jednom z pardubických parkovišť u obchodního domu, když si žena zabouchla dveře osobního vozu a klíče zůstaly na zadní sedačce.

Žena nakoupila, nechala pootevřená okna, protože uvnitř vozu měla dva psy. Když se vrátila z nákupu, otevřela si standardně dveře, uložila nákup a na zadní sedačce si nechala položené klíče, pak ale dveře zavřela a zamkl se jí celý vůz.

„Ještě že byla pootevřená okénka. Jedním drátem jsme si klíče podali na druhý drát a klíče opravdu velmi opatrně vytáhli z vozu. Následně jsme klíče předali majitelce, která si hned auto otevřela,“ uvedl k tak trochu kurioznímu případu a opravdu precizní práci zasahující hasič pprap. Jakub Řezníček ze stanice Pardubice. Samotné „vyproštění“ klíčů trvalo asi 8 minut.

https://www.hzscr.cz/clanek/zamcene-auto-bylo-behem-chvilky-otevreno-diky-hasicum.aspx


Liberečtí hasiči pomohli mladé turistce

V úterý, 21. června 2022, odpoledne zachránili hasiči - lezci ze stanice HZS Semily mladou ženu z fialové trasy Via ferraty Vodní brána obtížnosti D+/E, protože jí v průběhu zdolávání cesty došly síly. Lezkyně zachovala chladnou hlavu a pomocí mobilního telefonu, který měla u sebe si přivolala pomoc.

Za necelou hodinu od oznámení události na Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje tak byla zpět v pořádku na pevné zemi.

https://www.facebook.com/HZSLK/posts/pfbid02d6eFTpTZ8bSQT4tWUWSdniHP7ckPypD6Szpb2gSeKBdxSzWY5f63fj8e2vqmzdjhl


Počasí zaměstnalo hasiče na celou noc

V noci z 29. na 30. června 2022 hasiči zaznamenali zvýšené množství zásahů ve shodě s platnými výstrahami ČHMU. Počet těchto zásahů přesáhl 9 set. 

Jednalo se především o technické pomoci – čerpání vody, provizorní opravy rozbitých střech, odstraňování stromů padlých či hrozících pádem na komunikace a budovy.

Mezi nejvíce zasažené kraje patřily: Jihočeský, Středočeský a Olomoucký.

V Jihomoravském kraji zachránili hasiči osobu, na kterou spadl strom.

Obec Moravský Beroun na Olomoucku zasypaly obrovské kroupy. Kroupy poničily především střechy domů a rozbíjely i okna zaparkovaných aut. Způsobily škody za několik milionů korun.

             Obsah obrázku text, exteriér, směr, silnice

Popis byl vytvořen automaticky

U Karlštejna narazil vlak do spadlé skály. Nehoda si vyžádala lehká poranění 5 osob.

Na Prachaticku hasiči zasahovali v obci Vitějovice, kde došlo k protržení sypané hráze tamního rybníka na Zlatém potoce, který toho času dosahoval 3. stupně povodňové aktivity. Z blízkých objektů hasiči evakuovali 10 osob, nikdo nebyl zraněn. Občané obcí podél toku byly varováni signálem Všeobecná výstraha. Hráz rybníka hasiči zpevnili pomocí pytlů s pískem.


 

ZVÍŘECÍ MRŇOUSKOVÉ V NESNÁZÍCH


Záchrana malého kotěte z okapové roury

V neděli, 5. června 2022, dopoledne vyjížděli profesionální hasiči z Dobrušky společně s dobrovolnými hasiči z Nového Města nad Metují k záchraně kotěte z kanálu. Na místě zjistili, že zvíře zalezlo do odvodu okapové roury. Nejprve se ho hasiči snažili vyhnat provlečením zahradní hadice. Po tomto neúspěšném pokusu srolovali sorpční tkaniny, provázkem je protáhli a kotě vyhnali do místa, kam už bylo možné sáhnout rukou. A majitel, který se snažil už hodinu před příjezdem hasičů dostat kotě ven, byl rád, že jsou jeho tři nové přírůstky kompletní.

Koťátko 2.png

Zvířata, zejména pak zvídavé kočky, které zalezou, kam mohou, jsou častým důvodem, proč se majitelé domácích mazlíčků obrací často na tísňovou linku. Měli bychom pamatovat na to, že se o záchranu zvířete nejprve pokoušíme jako majitelé sami. Ve chvíli, kdy všechny naše pokusy selhaly a je ohroženo zdraví a život zvířete, voláme na tísňovou linku. Přesně, jak postupoval majitel kotěte ve výše popsaném případě. 

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-maleho-kotete-z-okapove-roury.aspx


Bílovečtí profesionální hasiči zachránili kotě z plastové trubky, museli do ní vyřezat díru

Kuriózní zásah zaměstnal v pondělí 6. června 2022 odpoledne v Bílovci profesionální hasiče z tamní stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. 

Událost byla na tísňovou linku ohlášena patnáct minut po čtvrté hodině. Kotě uvízlo ve dvoumetrové svislé rouře a krom toho, že nemohlo samo vylézt, se před pokusy o záchranu schovávalo za koleno v potrubí.

Zásah probíhal ve velmi těsném a jen přibližně 50 centimetrů vysokém prostoru pod betonovou terasou, kde si hasiči museli pro svou práci vytvořit dostatečný prostor odhrabáváním zeminy.

Koťátko 1.png

Zhruba po půl hodině se jim podařilo trubku dostatečně odhalit a vytvořit v ní se souhlasem majitele díru. Přes tu následně hasiči kotě vytáhli a předali ho do domácí péče.

https://www.hzscr.cz/clanek/bilovecti-profesionalni-hasici-zachranili-kote-z-plastove-trubky-museli-do-ni-vyrezat-diru.aspx


Záchrana srnečka z kanálu v Ostravě-Přívoze, "asistovaly" děti

21. června 2022 - Profesionální hasiči z Ostravy-Přívozu (HZS MSK) vyjížděli na konci uplynulého týdne do zdejší Koksární ulice, kde nedaleko bývalého černouhelného dolu Odra spadl malý nádherný srneček do nezabezpečeného kanálu z betonových skruží. Nález mláděte oznámily na tísňovou linku hasičů děti.

Hasiči po příjezdu na místo záchrany zjistili, že se na suchém dně betonového kanálu – odhadem v hloubce 2,5 metru – pohybuje srnčí mládě. Kolem něj hromádky čerstvé zelené trávy, které mu tam naházely všímavé děti.

Hasiči z přívozské stanice HZS Moravskoslezského kraje bez zbytečného otálení strčili dovnitř hliníkový nastavovací žebřík (opatrně, aby srnečka nezranil). Úzkým otvorem se až dolů na dno protáhl nejštíhlejší hasič s dekou v ruce.

Srneček neměl po několika hodinách v kruhovitém zajetí k úniku mnoho místa, možná ani neměl chuť unikat, a tak po chvíli už „vesele“ stoupal v hasičově náručí na denní světlo. Nezraněný.

Srnčátko.png

Tam po položení deky do trávy zprvu otálel. Asi si pomyslel, že ten výlet se zdviží nakonec nebyl zase tak strašný a že pobyt s těmi sympatickými postavami v modrém nemusí hned ukončovat. Nakonec ale velmi rád utekl k ostražité matce, čekající poblíž v zeleni.

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-srnecka-z-kanalu-v-ostrave-privoze-asistovaly-deti.aspx



Hasičský záchranný sbor České republiky



Zdroj:
HZS Středočeského kraje
HZS Libereckéhokraje
HZS Královéhradeckého kraje

HZS Pardubického kraje
HZS Jihomoravského kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna

SČK_Požár v Roztokách u Prahy_hasiči se zasahující technikou

SČK_Požár v Roztokách u Prahy_hasiči se ... 

Detailní náhled

SČK_Požár v Roztokách u Prahy_hasiči bojující s živlem_hořící střecha a kouř valící se z oken

SČK_Požár v Roztokách u Prahy_hasiči boj... 

Detailní náhled

SČK_Požár v Roztokách u Prahy_hasiči zasahují z plošiny

SČK_Požár v Roztokách u Prahy_hasiči zas... 

Detailní náhled

JMK_Požár haly na Břeclavsku_hořící objekt

JMK_Požár haly na Břeclavsku_hořící obje... 

Detailní náhled

JMK_Požár haly na Břeclavsku_hasiči hasí uvnitř objektu zemědělské stroje

JMK_Požár haly na Břeclavsku_hasiči hasí... 

Detailní náhled

SČK_Vážná dopravní nehoda u Mirošovic_hasiči vyprošťují zraněnou osobu

SČK_Vážná dopravní nehoda u Mirošovic_ha... 

Detailní náhled

KHK_DN_převrácený postřikovač_přečerpávání přípravku na ochranu rostlin z nádrže

KHK_DN_převrácený postřikovač_přečerpává... 

Detailní náhled

KHK_DN_převrácený postřikovač

KHK_DN_převrácený postřikovač 

Detailní náhled

JMK_Hasiči zasahují u DN, při níž se zranilo 6 osob a na vozovky unikly provozní kapaliny

JMK_Hasiči zasahují u DN, při níž se zra... 

Detailní náhled

KHK_Transport zraněné osoby z Adršpašských skal_ošetření zraněného na místě

KHK_Transport zraněné osoby z Adršpašský... 

Detailní náhled

KHK_Transport zraněné osoby z Adršpašských skal pomocí lanového podvěsu pod vrtulníkem

KHK_Transport zraněné osoby z Adršpašský... 

Detailní náhled

KHK_Transport zraněné osoby z Adršpašských_vrtulník

KHK_Transport zraněné osoby z Adršpašský... 

Detailní náhled

PAK_Hasiči otevírají zamčené auto

PAK_Hasiči otevírají zamčené auto 

Detailní náhled

LIK_Záchrana ženy při zdolávání Via ferraty

LIK_Záchrana ženy při zdolávání Via ferr... 

Detailní náhled

MSK_Záchrana koťátka z plastové roury_obětaví hasiči nemají lehkou práci

MSK_Záchrana koťátka z plastové roury_ob... 

Detailní náhled

MSK_Záchráněné koťátko z plastové roury vyplazuje na fotografa jazýček

MSK_Záchráněné koťátko z plastové roury ... 

Detailní náhled

KHK_záchrana koťátka z kanálu

KHK_záchrana koťátka z kanálu 

Detailní náhled

KHK_koťátko zachráněné z kanálu v rukou hasiče

KHK_koťátko zachráněné z kanálu v rukou ... 

Detailní náhled

ZLK_DN_střet vlaku s nákladním autem_hasiči vyprošťovali zraněného řidiče

ZLK_DN_střet vlaku s nákladním autem_has... 

Detailní náhled

MSK_Srneček v kanále

MSK_Srneček v kanále 

Detailní náhled

MSK_Hasič vynášející srnečka zabaleného v dece

MSK_Hasič vynášející srnečka zabaleného ... 

Detailní náhled

MSK_Srneček na svobodě

MSK_Srneček na svobodě 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem