HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry sazí v komíně

Minulý týden sužoval většinu České republiky silný mráz. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje s poklesem teplot zaznamenal větší počet požárů sazí v komíně. Od 10. února do dnešního dne se jednalo o 14 událostí tohoto typu. 

I když je topná sezóna v plném proudu, je třeba spalinové cesty kontrolovat a udržovat v bezpečném a vyhovujícím stavu podle § 43 - § 47, zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně.

Minimální požadavky na lhůty čištění a kontrol spalinové cesty dle vyhlášky č. 34/2016 Sb., o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty jsou pro čištění spotřebiče při jmenovitém výkonu do 50 kW včetně, při celoročním provozu:

  • 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva,
  • 2x ročně na kapalná paliva,
  • 1x ročně na plynná paliva. 

Čištění spalinové cesty sloužící pro odtah spalin od spotřebiče na pevná paliva o jmenovitém výkonu do 50 kW včetně je možné provádět i svépomocí. Co je ale třeba zajistit, je kontrola spalinové cesty oprávněnou osobou – kominíkem –  a to alespoň jednou za rok.

Když už k požáru sazí v komíně dojde, je nutné přestat topit a následně vybrat topeniště. Rozhodně se k hašení rozpáleného komína nepoužívá voda, mohlo by dojít k popraskání komínového tělesa. Požár sazí v komíně není radno podcenit, proto volejte vždy linku 112 nebo 150.

Autor: por. Bc. Jakub Sucharda, tiskový mluvčí

Foto: HZS LK

Komín noc.jpgpožár sazíSaze.jpgpožár sazísaze2.jpgpožár sazí

vytisknout  e-mailem