HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Je tu svátek hasičů – svátek svatého Floriána

Zavítejte do Pardubic na Den otevřených dveří nebo na zajímavé soutěže 

Svatý Florián, jehož jméno je z latinského slova „florianus" a v překladu znamená „kvetoucí, rozkošný" patří mezi nejpopulárnější české světce.  Hasiči velmi dobře vědí, že 4. květen je dnem umučení jejich patrona – svatého Floriána. Svatý Florián bývá nejčastěji zobrazován jako římský voják s přilbou, mečem a korouhví vylévající z vědra vodu na hořící dům a někdy i na hořící chrám.

Jeho památka je oslavována právě 4. května a stal se patronem všech hasičů, kominíků a zedníků. Je patronem proti požárům a vodě, a proto představoval v dřívějších dobách běžný námět pro výklenkové plastiky venkovských usedlostí, které měly ochraňovat dům. Dokonce o jeho svátek bylo zakázáno rozdělávat oheň a nosit vodu, aby se v usedlosti nestalo neštěstí.

Floriánovo „hasičství" je však třeba chápat v původním slova smyslu jako hašení požáru lidské zloby a nenávisti. Svatý má proto v rukou nádobu vody života, která má hasit vyprahlost a zlo. Všechny ostatní výklady jeho „hasičství" jsou výsledkem pozdních legend.

U příležitosti tohoto svátku pořádá Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, územní odbor Pardubice na centrální požární stanici Den otevřených dveří.

Den otevřených dveří se uskuteční v sobotu 18. května 2019 v době od 9 do 15 hod. Návštěvníci mohou na místě vidět moderní hasičskou techniku určenou k výjezdu jednotek hasičů. Návštěvníci se seznámí s problematikou ochrany obyvatelstva (prostředky individuální a improvizované ochrany – masky, varování – sirény, evakuace apod.). K vidění budou hasicí přístroje s různými hasivy. Připraveny jsou soutěže, hry, a dokonce na děti čeká nafukovací hasičská skluzavka. Hasiči se představí hned v několika ukázkách, kterými návštěvníkům přiblíží svou náročnou práci.

V tento měsíc se koná i několik soutěží – Orlická věž – soutěž ve výstupu na cvičnou věž se koná 15. května 2019 na centrální stanici v Ústí nad Orlicí. V tento den jsou také otevřeny dveře všem, kteří si chtějí prohlédnout hasičskou stanici v Ústí nad Orlicí. V poslední květnový den se na Andrlově Chlumu v Ústí nad Orlicí koná soutěž v nejtěžších hasičských disciplínách TFA. Máte se tedy na co těšit a hasiči se těší na vaši účast. (Plakáty na jednotlivé akce naleznete níže).

por. Vendula Horáková, tisková mluvčí HZS Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

svFlorian

svFlorian 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem