HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zpestříte si silvestrovský program pyrotechnikou? Pak buďte opatrní!!!

Každoročně přibývá mezi námi těch, kteří si nedokáží oslavy konce roku jednoho a příchodu roku druhého představit bez zábavní pyrotechniky. Její nákup, skladování a použití ale nepatří mezi nejjednodušší a neměli bychom jej rozhodně podceňovat, pokud chceme předejít zraněním nebo požárům. Pokusíme se vám proto přiblížit základní pravidla.  

 
 
  • 1.     Nákup
    Zábavní pyrotechniku nakupujeme jen takovou, která je na český trh uváděna legálně. Právě z tohoto důvodu doporučujeme raději nakupovat pyrotechniku v kamenných obchodech než u stánků. Při nákupu si zkontrolujeme, jestli výrobek obsahuje návod výrobce na použití v českém jazyce a také jestli má certifikační značku. Pyrotechniku, která je navlhlá, otevřená nebo má jiným způsobem porušený obal, nekupujeme nikdy!
 
  • 2.     Skladování 
    Neméně důležité je také to, kam před použitím zábavní pyrotechniku uložíme. Skladovat bychom ji měli na suchém místě. Rozhodně není vhodné skladování v blízkosti krbů, kamen, otevřených ohňů a zapálených svíček.
 
  • 3.     Bezpečná manipulace
    Pravidlem číslo jedna při manipulaci je důsledně dodržovat návod výrobce. Odpalovat pyrotechniku musíme v dostatečné vzdálenosti od objektů, na volném prostranství. Pamatujte, že pyrotechnika v žádném případě nepatří do rukou dětem, ale ani osobám pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Pyrotechniku, která jednou selhala se rozhodně nepokoušíme odpálit znovu.
 

vytisknout  e-mailem