HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

ZÓNA 2013: Na Vysočině začalo cvičení záchranných složek

Dnes v časných ranních hodinách odstartovalo plánované cvičení složek Integrovaných systémů Kraje Vysočina, Jihomoravského kraje a Jaderné elektrárny Dukovany s názvem Zóna 2013. Hlavním tématem cvičení je prověření činnosti ústředních správních úřadů, správních úřadů Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, složek integrovaného záchranného systému a dalších subjektů při řešení cvičné mimořádné události na jaderné elektrárně. Podobným cvičením prošla Vysočina v roce 2008.  

 
Výchozí stav pro zahájení cvičení ZÓNA 2013: V noci z 25. na 26. března 2013 dochází na druhém reaktorovém bloku Jaderné elektrárny Dukovany k prasknutí hlavního parního kolektoru. Operátor odstavuje reaktor. Směnový inženýr následně klasifikuje události jako mimořádnou událost prvního stupně a svolává Technické podpůrné středisko. Dále je zjištěn únik z primárního okruhu přes poškozený parogenerátor do sekundárního okruhu. V souladu s Vnitřním havarijním plánem elektrárny zasahuje na místě úniku havarijní četa Jaderné elektrárny Dukovany a jednotka HZS podniku. Provádí průzkum a omezení množství unikající kontaminované vody. Po zhodnocení situace překlasifikuje směnový inženýr událost na mimořádnou událost druhého stupně a svolává kompletní havarijní štáb. V zóně havarijního plánování (20km zóna kolem jaderné elektrárny)dojde tedy první den cvičení k varování a vyrozumění obyvatelstva pomocí sirén, cvičně se však použije zkušební tón, nikoli varovný signál. V tomto období cvičení zasednou krizové štáby krajů, které hejtmanům připraví návrh opatření pro řešení vzniklé situace.
 
Součástí cvičení je také ukázka praktických činností, která je naplánována na středu 27. března od 10:00 do 11:30 hod. v místě dekontaminačního stanoviště v Kožichovicích u Třebíče. V rámci ukázky bude k vidění dekontaminace osob a techniky. Ukázce dekontaminace předchází ještě simulace dopravní nehody dvou osobních vozidel, při nehodě se zraní osm lidí u obce Okrašovice. Při příjezdu k dopravní nehodě dojde k naměření zvýšeného pozadí RA. Hasiči vyprostí zraněné osoby a ty jsou transportovány sanitkou na dekontaminační místo, kde po provedené dekontaminaci přebírá Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina. (Cvičný zásah u dopravní nehody není součástí přístupné ukázky pro média a hosty). Evakuace osob a další neodkladná ochranná opatření, stejně jako nezbytná opatření zdravotnická a veterinární, budou na Vysočině cvičena tzv. štábním způsobem, dopad na běžný život spoluobčané v zóně havarijního plánování ude minimální.
Ve dvacetikilometrové zóně havarijního plánování Jaderné elektrárny Dukovany žije na straně Kraje Vysočina v 78 obcích více než 30 500 obyvatel.
Cvičení bude probíhat od 07.00 hod 26. března 2013 do 12.00 hod 28. března 2013.
 
Více informací:
Jitka Svatošová, tisková mluvčí Kraje Vysočina a Krizového štábu Kraje Vysočina
tel.: 724 650 123, e-mail: svatosova.j@kr-vysocina.cz
 Dana Čírtková, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina
tel.: 725 375 094
 Petra Musilová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina
tel.: 728 212 235
 

vytisknout  e-mailem