HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zodolnění požární stanice Zábřeh pro zvýšení energetické soběstačnosti

Náhradní zdroj elektrické energie na požární stanici Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v Zábřehu

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje získal prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj na zajištění náhradního zdroje elektrické energie pro nouzový provoz požární stanice Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v Zábřehu.

Zajištění náhradního zdroje je realizováno v rámci projektu „Zodolnění požární stanice Zábřeh pro zvýšení energetické soběstačnosti“, reg. č. CZ.06.1.23/0.0/0.0/16_055/0002873, který byl podán v rámci Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014 – 2020, specifického cíle 1.3 Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof, průběžné výzvy č. 36 Stanice integrovaného záchranného systému, v investiční prioritě Evropského fondu pro regionální rozvoj 5b prioritní osy 1: Podpora investic zaměřených na řešení konkrétních rizik, zajištěním odolnosti vůči katastrofám a vývojem systémů krizového řízení.

Cíl projektu:

Realizací projektu dojde ke zvýšení odolnosti stanice vůči účinkům mimořádné události, aby mohl HZS Olomouckého kraje plnit své úkoly v době mimořádné události. Vytvoří se tak podmínky pro efektivní zásah vůči mimořádným událostem a snížení jejich dopadu na území, jeho obyvatele, infrastrukturu a životní prostředí, dojde tedy ke zvýšení připravenosti složky IZS na řešení mimořádných událostí z důvodu změny klimatu a nových rizik. HZS při uvedených mimořádných událostech řídí a organizuje záchranné a likvidační práce, hašení požárů a plní úkoly spojené s ochranou obyvatelstva zejména varování, evakuaci, ukrytí a nouzové přežití obyvatelstva v daných územích.

Zvýšení odolnosti stanice bude dosáhnuto pomocí pořízení náhradního zdroje elektrické energie. Realizace projektu tak zvýší kvalitu fungování stanice HZS Olomouckého kraje v době mimořádné události a úroveň plnění úkolů této stanice v podmínkách mimořádné události ve vztahu k bezpečnosti občanů při těchto mimořádných událostech.

Jaký problém projekt řeší:

Zázemí a podmínky pro činnost stanice při řešení mimořádných událostí nejsou vždy dostatečné, zejména pro řešení mimořádných událostí způsobených změnou klimatu a novými riziky. Ve stanici je nedostatečně zajištěno nouzové zásobování elektrickou energií v důsledku vysoké poruchovosti současného náhradního zdroje a zejména jeho nedostačujícího výkonu, což v případě mimořádné události působí problémy v energetické soběstačnosti stanice. V současné době tak nemůže být zajištěna adekvátní odolnost stanice vůči účinkům mimořádné události a nemůže být garantována efektivnost plnění svých úkolů v době mimořádné události. Proto, aby byla zajištěna adekvátní odolnost stanice a tato mohla plnit své stanovené úkoly, je potřeba provést výměnu náhradního zdroje elektrické energie.

Realizace projektu:

V současné době je projekt u konce, jeho realizace probíhala od roku 2016, kdy byly započaty práce na projektové dokumentaci a podání žádosti o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu.

Celkové rozpočtové výdaje projektu byly schváleny ve výši 1 105 598 Kč, skutečné výdaje projektu činily 900 555 Kč. Finanční krytí realizace projektu bylo zajištěno z vlastních zdrojů žadatele prostřednictvím státního rozpočtu (15 % nákladů projektu) a spolufinancováním z evropských strukturálních a investičních fondů (85 % nákladů projektu).

Hlavními aktivitami projektu byly:

  • provedení stavebních úprav a úprava vnějších prostor stanice pro umístění náhradního zdroje
  • pořízení vybavení stanice – dodávka a instalace náhradního zdroje elektrické energie

Na požární stanici byl instalován dieselagregát s automatickým startem, jeho provoz tak bude plně automatický při poklesu nebo výpadku napětí v síti. V současné době tedy lze říci, že v případě výskytu mimořádné události bude požární stanice v Zábřehu dostatečně energeticky soběstačná a bude moci plnit své úkoly v podmínkách mimořádné události. Výsledek projektu má vazbu na podporované aktivity specifického cíle 1.3 Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof, kdy realizací projektu byla posílena odolnost a soběstačnost infrastruktury základní složky integrovaného záchranného systému a odolnost exponovaného území obce s rozšířenou působností.

Udržitelnost projektu

Odkazy do noveho okna

Zábřeh_IROP

Zábřeh_IROP 

Detailní náhled

Zábřeh_IROP

Zábřeh_IROP 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem