HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Znáte KRIZPORT?

Úterý, 19. ledna 2021 – Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje spravuje kromě stránky na jednotném portále HZSCR.cz také specializovanou internetovou stránku týkající se krizového řízení určenou pro veřejnost i odborníky s názvem KRIZPORT. Ta přináší věrohodné a aktuální informace z oblasti přípravy a řešení mimořádných událostí a krizových situací v kraji. 

Portál KRIZPORT.cz je rozdělen do dvou části – veřejné a neveřejné.

krizport.JPG

Ve veřejné části (přístupné každému uživateli internetu) se na hlavní straně nachází sekce aktuality, kde jsou zveřejňovány informace k aktuálně řešené problematice. V současné době jsou to především aktuálně vydávaná opatření v souvislosti s nákazou COVID-19. Návštěvník na portále mimo jiné nalezne i informace o hrozbách, se kterými se může v Jihomoravském kraji setkat, a to včetně rad, jak se s těmito situacemi vypořádat.

Neveřejná část portálu navíc nabízí registrovaným uživatelům (především z řad orgánů krizového řízení, tzn. starostové obcí, Krajský úřad JmK, základní složky IZS, atd.) přístup k aktuálním verzím bezpečností dokumentace (např. havarijní plány, krizové plány atd.). Mezi další důležité funkce portálu patří možnost rychlé distribuce informací registrovaným uživatelům, např. zasílání krizových opatření na emaily všech starostů v kraji.

Portál vznikl v roce 2011 za podpory Jihomoravského kraje. Tou dobou se v rámci celé ČR jednalo o unikátní řešení online přístupů orgánů krizového řízení ke společné bezpečnostní dokumentaci. Následně celá řada krajů při tvorbě vlastních krizových portálů vycházela z tohoto konceptu a z našich zkušeností.

V roce 2019 však došlo k ukončení technické podpory použitého redakčního systému. Navíc nutné požadavky na zabezpečení portálu a budoucí rozvoj webu přinesly další finanční výdaje. S těmito výdaji nám pomohl Jihomoravský kraj formou finančního daru. Poskytl HZS JmK dotaci ve výši 500 000 Kč. Díky těmto finančním prostředkům byl v polovině roku 2020 dokončen převod na nový redakční systém s využitím současných bezpečnostních standardů.

jmk logo menší.JPG

Jaroslav Mikoška - tiskový mluvčí HZS JmK

vytisknout  e-mailem